Innovaties in de hoorzorg op het GAIN-event

Meer dan 300 hoorzorgprofessionals maakten op 31 mei 2021 een reis door het verleden, heden én de toekomst van de hoorzorg tijdens het GAIN-event. Wat is er de afgelopen dertig jaar gebeurd en hoe kunnen we die kennis en ervaring meenemen naar innovaties voor de komende dertig jaar? Een mooie manier om het jubileum van brancheorganisatie GAIN te vieren.

Tekst Isabel Timmers

Het anderhalf uur durende online event begon met een reis terug in de tijd. Audicien Roland Zweers liet diverse technologische ontwikkelingen de revue passeren, de één nog succesvoller dan de ander. Heeft het uitblijven van succes van sommige van deze innovaties te maken met gebrek aan visie of waren wij gewoon nog niet klaar voor de soms briljante ideeën? Zo blijkt een hoortoestel aansturen met een smartwatch helemaal zo nieuw niet. Zo’n twintig jaar geleden werd de Watchpilot geïntroduceerd, waarmee het hoortoestel harder en zachter kon worden gezet en je zelfs naar andere programma’s kon schakelen. Al eerder werd het eerste hybride hoortoestel geïntroduceerd: een analoog hoortoestel dat digitaal werd geprogrammeerd.

Uit de vorige eeuw

Een tafelmicrofoon zagen we al in de jaren negentig en ook de eerste streamers, headsets en kinbeugelsets stammen uit de vorige eeuw. Het eerste digitale hoortoestel liet zich in 1988 al zien. Het eerste succesvolle exemplaar was echter de Senso, de bakermat van waar we nu zijn als het gaat om digitale verwerkingstechnieken. De eerste draadloos oplaadbare toestellen, remote care van twintig jaar geleden en het eerste over-de-counter toestel maakten de reis compleet. Allemaal innovaties die hun tijd ver vooruit waren.

De innovaties van nu

En hoe zit het met de innovaties van nu? In tien minuten tijd kwamen de allernieuwste technologische ontwikkelingen van tien merken voorbij. Of je nu licht of zwaar hoorverlies hebt, de markt werkt er hard aan om voor iedereen een heldere, natuurlijke geluidskwaliteit mogelijk te maken. En om meteen het leven te vergemakkelijken met de nieuwste technologie, zoals oplaadbare opties en state-of-the-art streaming. Augmented Focus technologie maakt het zelfs in moeilijke hoorsituaties gemakkelijker om gesprekken te volgen en vermindert de luisterinspanning van de hersenen. Ook voor mensen met een zwaar gehoorverlies komen er steeds meer mogelijkheden voor een optimale geluidskwaliteit en draadloze connectiviteit om verbonden te blijven met de omgeving.

Een brug naar de toekomst

Met de boodschap ‘omarm de technologische ontwikkelingen van nu om niet ingehaald te worden’, werd een mooie brug geslagen tussen de lessen uit het verleden en de toekomst. Daar nam econoom en futuroloog Peter van der Wel de bezoekers mee naar toe. Eén van zijn belangrijkste lessen: “We moeten meer leren te geloven in het onmogelijke.”

Hoortoestel ter grootte van een zandkorrel

Van der Wel schetste drie belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomst: Big data en sensoren, de wet van verdubbeling en superpowers. Sensoren maken alles registreerbaar en meetbaar, worden steeds kleiner en goedkoper. Een hoortoestel ter grootte van een zandkorrel is dus niet ondenkbaar. De voorspelling: over een aantal jaar is alles ‘slim’. Daardoor vinden we het in 2031 niet vreemd als via een smartwatch of hoortoestel voortdurend onze gezondheid in de gaten wordt gehouden.

Wet van verdubbeling

De digitale revolutie gaat ons nog veel opleveren. Volgens de wet van de verdubbeling - elke verdubbeling is twee keer zo groot als alle verdubbelingen daarvoor - moet de echte impact nog komen. Technische ontwikkelingen gaan steeds sneller en maken dat hoortoestellen ons supervermogen geven. Het hoortoestel van de toekomst biedt de mogelijkheid om normaal onhoorbare geluiden waar te nemen. Niet alleen tien tafels verderop, maar ook dingen die mensen met een normaal gehoor niet kunnen horen. Het hoortoestel van straks kan zelfs via een 'brain computer interface' het geheugen verbeteren, je stemming beïnvloeden en mogelijk zelfs dementie en Parkinson verminderen.

Spraakafzien met Google

Ver-van-ons-bed? Nee dus. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan Google nu al beter spraakafzien dan een gemiddelde slechthorende. En zijn bots - intelligente virtuele assistenten - die taken kunnen uitvoeren, zoals apparaten thuis aansturen en medicijngebruik controleren. In de medische wereld kunnen bots zelfs al beter diagnoses stellen dan een oogarts. Het samengaan van technologieën gaat leiden tot hoortoestellen die kunnen bijdragen aan een betere wereld voor ons allemaal. De toekomst begint nu.

Over GAIN

GAIN is de branchevereniging voor fabrikanten van preventie- en hoorhulpmiddelen in Nederland. GAIN zet zich in om goede hoorzorg vanzelfsprekend te maken, voor een 100% horende maatschappij. Een goede en slimme hooroplossing bepaalt in hoge mate je kwaliteit van leven. Daarom werken de leden van GAIN samen aan betere preventie, vroegtijdige en snellere diagnostisering, adequate behandeling en goede, toegankelijke hoorhulp op maat. 

Lees ook:

Publicatiedatum: 23 september 2021