In Meldpunt 17 januari 19.20 uur NPO2: Harde handel in hoortoestellen

Vrijdag 17 januari 2020 in Meldpunt: Harde handel in hoortoestellen om 19.20 - 19.55 uur NPO 2. Naar aanleiding van ons interview met Ina Hofstee over hoe het hoorprotocol (niet) werkt en de oproep 'Meld ons jouw ervaring in het vinden van het juiste hoortoestel' besteedt Omroep Max aandacht aan dit onderwerp in het tv-programma Meldpunt. De discussie gaat over de vraag of audiciens klanten soms te dure hoortoestellen aanprijzen die niet worden vergoed door zorgverzekeraars. Voor de meeste slechthorenden zijn deze duurdere hoortoestellen onnodig. Deze discussie voert Elles de Bruin onder meer met de audiciens, gevoed door de ervaringen van gebruikers. 

Het hoorprotocol is, sinds de invoering in 2013, de beroepsstandaard van de hoorbranche. Het bepaalt voor welk hoortoestel je in aanmerking komt. En het is een stappenplan voor audiciens om te bepalen welk hoortoestel je vergoed krijgt. De indeling is gebaseerd op je gehoorverlies en levensstijl. Het idee erachter is dat je een hulpmiddel vergoed krijgt waarmee je goed genoeg kunt functioneren. Dus bij lichte gehoorproblematiek krijg je een eenvoudiger toestel dan als er sprake is van ernstig verlies en waarbij je veel in complexe luistersituaties verkeert.

Vijf categorieën

Aan de hand van een gehoortest en een vragenlijst word je ingedeeld in één van de vijf categorieën waarbij 1 eenvoudig is en 5 complex. Ook de diverse hoortoestellen zijn ingedeeld in deze vijf categorieën. Val je in categorie 3, dan kun je kiezen uit een toestel categorie 3, waarbinnen meerdere merken en modellen verkrijgbaar zijn. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de kosten, de overige 25% betaal je zelf. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dát er in de meeste gevallen dan nog bijkomt. Wil je graag een hoortoestel uit een hogere categorie, dan krijg je bij de meeste verzekeringen helemaal geen vergoeding. Het is dus van belang om te weten wat jouw zorgverzekeraar precies vergoedt en met welke audiciens een contract is afgesloten.

Klachten

Met enige regelmaat krijgt Hoormij.NVVS klachten over de aanschaf van hoortoestellen buiten de aanbevolen categorie, het advies hierover en de vervolgens (niet) verkregen vergoedingen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die bij een audicien binnenstappen en binnen een half uur te horen krijgen dat hun gehoor dusdanig slecht is dat er geen passende hooroplossing is. Het advies: neem een buitencategorie toestel. Kosten die soms duizenden euro’s hoger liggen dan een ‘standaard’ toestel en die de zorgverzekeraar niet vergoedt.

Niet tevreden over jouw hooroplossing? Laat het ons weten!

Je kunt je ervaringen (vanaf 2013), mailen naar Stichting Hoormij/NVVS via info@stichtinghoormij.nl. Omschrijf hierin zo kort en duidelijk mogelijk (maximaal 250 woorden) wat je hebt meegemaakt. Geef het volgende aan:
 • Naam
 • Ben je een man of vrouw?
 • Wat is je leeftijd?
 • Wat is jouw hoorprobleem?
 • Welke oplossing biedt de audicien?
 • Waarom is deze oplossing positief of juist negatief?
 • Hoe vaak heb je een toestel uitgeprobeerd?
 • Heb je ook een andere audicien of audiologisch centrum geraadpleegd? (licht toe)
 • Uit welke categorie komt je hoortoestel?
 • Heb je een vergoeding ontvangen via je zorgverzekering? Indien dit 'ja' is, hoeveel procent? En als het antwoord 'nee' is, licht het toe.
 • Weet je of je audicien een contract had/heeft met jouw zorgverzekering? Zo ja, graag aangeven.
 • Schets kort wat je mee hebt gemaakt en hoe het afliep.

Zo krijgen wij een beeld van de praktijk en brengen we dit, waar mogelijk, ter sprake bij zorgverzekeraars, audiciens en het ministerie. We houden je op de hoogte van het vervolg, via nieuwsberichten op de website of één van de Hoormij Magazines.

Publicatiedatum: 16 januari 2020