Horeca sluit zich aan bij convenant gehoorschade: mooi, maar niet genoeg

In navolging van o.a. poppodia en festivalorganisatie sluit de de horeca zich nu ook aan bij afspraken om de muziek niet te hard te zetten. Maar inmiddels willen ook kroegen en clubs zich aansluiten bij het vierde convenant om gehoorschade te beperken. Eén van de afspraken is dat het geluid niet harder dan gemiddeld 103 decibel per kwartier is. Dat is overigens al te hard. Het advies van de Gezondheidsraad is een geluidsgrens van 100 decibel. Wie langer dan een kwartier in herrie van 100 decibel zit kan al schade oplopen.

De branche moet dus verantwoordelijkheid tonen. Dat er bij concerten soms uitschieters zijn en die snerpende gitaar of die bas harder klinkt voor de beleving van het publiek, begrijpt iedereen. Maar dat hoeft echt niet permanent. Dat de horeca zo lang treuzelde om zich bij de afspraken aan te sluiten, zegt veel over het gebrek aan urgentie die ze voelen.

Patiëntenorganisatie: 'Het is niet genoeg'

Wil Verschoor, directeur Hoormij∙NVVS: "Goed dat de horeca aansluit, een welkome aanvulling op de deelnemende partijen, maar het is niet genoeg. Ook bij de norm van 103db lopen mensen kans op gehoorschade. We blijven pleiten voor de verlaging van de norm als wettelijke verplichting en meer en betere voorlichting over de urgentie van het dragen van oordoppen."

Maar geldt wat Hoormij∙NVVS betreft ook voor sportscholen en bioscopen. We krijgen mails binnen over de bioscoopfilm Oppenheimer: waarom het geluid daar zo ontzettend hard is, met een piekbelasting tot 140 dB. En je jaarwisseling komt er weer aan. Niet voor niets ondertekende de patiëntenorganisatie het vuurwerkmanifest.

Gebruik je verstand en draag oordoppen

Zelf je gezond verstand gebruiken als je de volumeknop hanteert, is nog beter. Wie zijn oren lief heeft, zorgt er dus het best zelf goed voor en draagt vaker speciale oordoppen.

Lees ook:


Publicatiedatum: 11 december 2023