Hoortoestel nodig? Max Meldpunt zet de tips op een rij

Het aanschaffen van een hoortoestel is niet makkelijk. Je moet nadenken over vergoedingen, prijsverschillen, een hoortest afleggen en één of meer apparaten testen. De redactie van Max Meldpunt zet, met behulp van onze informatie en eigen onderzoek, op een rij welke stappen je moet nemen om te zorgen dat je een gehoorapparaat krijgt dat bij je past.

  • Lees je in over prijzen

Een hoortoestel kan heel duur zijn, of een stuk goedkoper en deels vergoed worden. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen over deze prijzen en vergoedingen, voor je bij de audicien binnen stapt. In dit artikel beschrijven we welke soort hoortoestellen door de zorgverzekering vergoed worden en hoe dat in zijn werk gaat.

  • Doe het samen

Bekijk vervolgens jouw verzekering en kies de verzekering die het beste past bij jouw situatie. Bij twijfel kun je bellen met de helpdesk. Laat een familielid of een vriend/vriendin je helpen. Het is handig als deze het artikel over vergoedingen ook doorleest. Dan kom je goed beslagen ten ijs. Controleer ook of jouw audicien een contract heeft met je verzekering. Om een goede audicien te kiezen kun je informeren bij mensen bij jou in de omgeving en kijk naar de reviews op de site.

  • Wat wil je horen?

Zet van tevoren op een rij wat je belangrijk vindt om te horen. Hoe ziet jouw leven eruit, werk je nog en moet je vaak naar een vergadering? Zit je regelmatig in drukke ruimtes, maakt je muziek? Het is net als bij een auto, je wordt heel snel verleid tot de aankoop van allerlei extra’s. Je kunt een auto kiezen met een basispakket, een middenpakket en toppakket. Dat geldt ook voor hoortoestellen.

  • Naar de audicien

Bezoek een audicien in jouw buurt en laat een gehoortest doen. Je mag best laten weten dat je goed voorbereid bent. Je kunt vertellen dat je in principe een hoortoestel wil dat gewoon verzekerd is en dat dit in de meeste gevallen ook gewoon kan. Dit voorkomt snelle verkooppraatjes.

  • Bezoek een tweede audicien

Ga langs bij een tweede audicien en neem de uitslag van de gehoortest en het advies van de eerste audicien mee. Laat weer een gehoortest doen en vergelijk de uitslagen. Zijn deze ongeveer gelijk en is het advies een toestel in de categorie 1-5, dan kies je de audicien waar je je het beste bij voelt. Twijfel je of is het advies een hoortoestel in de buitencategorie? Vraag dan een second opinion van een audiologisch centrum. Daarvoor heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

  • Gehoortest bij het audiologisch centrum

Bij het audiologisch centrum wordt weer een gehoortest afgenomen. Zij adviseren je ook een toestel. Dat toestel kun je bestellen bij de audicien van jouw voorkeur. Het kan zijn dat de audicien dit toestel niet kan of wil bestellen. Bestel het toestel dan bij een audicien die dit wel kan en laat je niet ompraten om een ander toestel te proberen. Het audiologisch centrum is onafhankelijk, het is handig om hun advies op te volgen. Je mag gratis 2 hoortoestellen uitproberen, gedurende 8 weken lang per toestel. Het is slim om eerst een toestel uit te proberen dat gewoon vergoed wordt, dus in de categorie 1-5. Je kunt daarna altijd nog een toestel uit de buitencategorie uitproberen. Merk je duidelijk een verschil, dan is dat het ook waard.

Gehoorapparaat afstellen

Als jouw gehoorapparaat binnen is, moet het nog afgesteld worden. Dat doet jouw audicien. Houd er rekening mee dat je oren soms wel 1 -2 maanden moeten wennen aan het geluid. Je hoort immers ineens veel meer. Heb je het idee dat jouw toestel niet goed is afgesteld, ga dan terug naar de audicien. Aarzel niet, je hebt er niets aan als je toestel niet goed functioneert! Mocht dit niet lukken bij de audicien dan kun je voor het instellen van het toestel ook terecht bij het audiologisch centrum. Negen van de tien problemen met een hoortoestel komt door een verkeerde instelling.

Vergoeding door de zorgverzekering

Als je een hoortoestel kiest dat door de zorgverzekering wordt vergoed, kan je dit veel geld schelen. Lees in dit artikel alles over hoortoestellen en vergoedingen.

Bron: Max Meldpunt 

Relevante links

Publicatiedatum: 20 januari 2020