Hoormij∙NVVS verzoekt staatssecretaris om maatregelen ter preventie gehoorschade

Vanuit patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS wendt directeur Wil Verschoor zich - per mail - tot staatssecretaris Maarten van Ooijen van het Ministerie van Volksgezondheid met het verzoek om aanpak en preventie van gehoorschade. Hoormij∙NVVS heeft meegewerkt aan een aantal publicaties en uitzendingen en pleit al langer voor maatregelen om gehoorschade en tinnitus (oorsuizen) aan te pakken én te voorkomen. Daarbij richten wij ons zowel op jongeren als op ouderen.

Concreet pleiten wij voor:

  • Aanpassing van het convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek. Bij de huidige grens van 103 decibel wordt er van uitgegaan dat bezoekers gehoorbescherming dragen, terwijl naar schatting slechts de helft deze daadwerkelijk draagt. Bijstelling naar beneden is dringend gewenst;
  • Onderzoek naar andere oorzaken van gehoorschade, zoals Earpods zonder volumebegrenzer;
  • Uitbreiding van de gehoorscreening voor kinderen op de basisscholen;
  • Gehoor screening voor ouderen vanaf +/- 40 jaar;
  • Preventie van gehoorschade door middel van voorlichtingscampagnes voor jongeren én ouderen.

Onderzoek

Uit literatuuronderzoek blijkt dat de frequentie van oorsuizen na een bezoek aan een muziekevenement hoog is. Zo blijkt uit een peiling onder 130.000 18-35 jarigen dat 93% na het uitgaan last heeft van een piep en 38% de volgende dag nog steeds last heeft van deze piep. Schattingen van jongeren met een permanente piep in het oor lopen op tot 18,3%. Bron: Onderzoeksrapport van Veiligheid.nl: Wat Werkt dossier – Preventie van gehoorschade.

Naar schatting 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus, oorsuizen. En rond de 1,3 miljoen mensen hebben een gehoorverlies van meer dan 35 decibel. Dit groeit tot 1,7 miljoen in 2030. De maatschappelijke kosten van niets doen zijn berekend op 5,8 miljard (SiRM-rapport 2019).

Graag gaan wij in gesprek met de minister of met zijn ambtenaren om één en ander nader toe te lichten.

Lees ook:

Tinnitus moet de wereld uit. Help ons oorsuizen op de kaart te zetten. Doneer éénmalig 5 euro voor preventie en voorlichting.

Publicatiedatum: 15 september 2022