Hoormij·NVVS geeft tinnitus een gezicht in woord, beeld én geluid

Tinnitus. Het geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat, je gevangen houdt, 24/7. Er is geen ontsnapping. Geen stilte. Hoe leer je hiermee leven en hoe vertel je anderen wat jij altijd bij je draagt? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS start van 1 tot en met 7 februari 2021– de Week van het Oorsuizen – een bewustwordingscampagne voor tinnitus. Belangrijkste doel: tinnitus definitief op de kaart zetten en létterlijk een gezicht geven. In woord, beeld én geluid.

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Fotograaf John Arkes – die zelf kampt met tinnitus - ging de uitdaging aan en maakte een serie portretten van mensen met oorsuizen. Hij maakte vijftien portretten. Aangrijpende beelden. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

30-seconden filmpjes brengen tinnitus tot leven

Geïnspireerd door het werk van John ging Hoormij·NVVS nog een stap verder en bracht vier beelden tot leven via filmpjes van 30 seconden. Vijf mensen met tinnitus werken mee aan deze campagne. Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Zij doen allemaal dezelfde oproep: om tinnitus voortdurend onder de aandacht te brengen en een oorzaak én medicijn te vinden. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten hoe mensen met tinnitus er zo goed mogelijk mee kunnen omgaan.Bekijk hier de filmpjes


Meer informatie

Week van het Oorsuizen


Publicatiedatum: 26 januari 2021