Hoorapparaten zijn soms magisch

Hoortoestellen brengen voor iedereen verschillende gevoelens en associaties met zich mee. Mensen die wel kiezen voor hoorapparaten of een hooroplossing zijn gelukkiger, gezonder en rijker blijkt uit het onderzoek ‘Hearing loss, numbers and costs’ van Bridget Shield.

Tekst Wendelina Timmerman

Een paar keer per jaar ga ik naar zee - daar kan ik rustig nadenken - en stel ik mezelf de volgende vragen:

 1. Waar word je blij van als het gaat om je hoorapparaten?
 2. Hoe is het spraakverstaan: wat kan er beter?
 3. Hoe zorg je voor je hoorhulpmiddelen?

Als ik hierbij stil sta, ben ik ontroerd en zo dankbaar voor alles wat deze onmisbare techniek mij geeft. Dit keer besef ik dat het hoogste tijd is om naar de audicien te gaan. Ik ga in gesprek over de luistersituaties die inspanning vragen. Hij luistert aandachtig en zorgt direct voor maatwerk: fine tuning. ‘s Avonds hoor ik een onbekend geluid: Wat hoor ik ? Ik zoek en zie dat de poes gras uitspuugt op de deurmat. Dit is compleet nieuw dat ik dit waarneem. Ook het spraakverstaan is nu beter. Mijn dierbaren hoeven minder op te letten of ik wel meekrijg wat er gezegd wordt. Dit is magisch.

Bovenstaande vragen leg ik graag aan anderen voor. Suzanne zegt: “Voor mij is het een wonder dat ik met hoortoestellen kan telefoneren, muziek kan luisteren en dat ik me veilig voel als ik alleen thuis ben”. Ik ga elk half jaar voor een service- en onderhoudsbeurt. Ik gebruik graag humor: “Als het regent doe ik mijn hoorapparaten in een doosje en zeg ik dat ik even geen verbinding heb.”
Johanna zegt; “Het is een illusie dat hoorapparaten alles oplossen. Mijn vierjarige kleindochter zegt aan tafel: “Ik heb last van mijn hart”. Mijn brein slaat op hol. Als ik het navraag wijst zij naar haar dessert met ijs en zegt “Ik heb hard en zacht”.

Mieke vertelt: “Als ik wakker word is mijn wereld stil. Als mijn dag begint, willen mijn oren meedoen. Gelukkig kan dat dankzij mijn hoortoestellen. Wat heerlijk dat ik kan kletsen aan het ontbijt en zonder moeite kan verstaan. Buiten de deur deelnemen aan de wereld, met klanten intensieve gesprekken voeren, yoga beoefenen en uit eten gaan. Niet alles gaat zonder moeite. Veel kan wel, gelukkig. Elke avond is het opladen en schoonmaken een vast ritueel om de dag af te sluiten: even tot rust komen”

Tips

 • Geef één dag per half jaar speciale aandacht aan je hoorapparaten
 • Ga na of alle programma’s van je hoortoestellen nog goed werken.
 • Kies voor een check en update bij je audicien.
 • Geef jezelf een cadeau op deze dag.

Leven en werken met gehoorverlies. Hoe kan het wél?

Bij Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee en zelf slechthorend, is het glas halfvol. Elke vraag of dilemma is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan. In Hoormij Magazine deelt zij haar kennis, technieken en strategieën, zodat jij (nog) beter kan functioneren en (samen) werken. Zowel privé als in je werk. Meer weten? www.hooridee.nl of stel een vraag via info@hooridee.nl.

  Lees ook:

  Publicatiedatum: 14 februari 2022