Hoe gastvrij ben jij voor mensen met een gehoorbeperking?

Wat betekent gastvrijheid in het dagelijks leven? Dan denk je al gauw aan het gedrag van medewerkers die het verschil kunnen maken in de beleving bij de gast. Bijvoorbeeld: oprechte aandacht, representativiteit, kennis van zaken, tone of voice en mensenkennis. En hoe zit dat dan bij mensen met gehoorverlies? Die horen er toch ook bij? PlanPlan Advies besteedde hier recent aandacht aan. Hoe gastvrij ben jij als het gaat om mensen met een gehoorbeperking?

Steeds meer organisaties laten gastvrijheid zien door hun balie, loket toegankelijk te maken. Dat doen ze onder andere door het plaatsen van een loket-communicatiepost, waarmee de slechthorende het geluid van de spreker rechtstreeks via hoortoestellen of een koptelefoon hoort.

Draag bij aan gastvrij

Techniek is een simpele en waardevolle manier om bij te dragen aan gastvrijheid. De loket-communicatiepost kan helpen op structurele basis, maar is ook voor kortdurend gebruik een ideale oplossing. Uiteraard kun je naast techniek ook zelf een aantal dingen doen om jouw gastvrijheid te vergroten. PlanPlan deelt een aantal tips:
  • Wees je ervan bewust dat een hoortoestel niet betekent dat iemand goed kan verstaan;
  • Begin pas met praten als mensen binnen anderhalve meter zijn. Hoe verder weg, hoe slechter je verstaan wordt;
  • Kijk mensen aan als je met ze praat;
  • Praat rustig en duidelijk;
  • Zorg als het even kan voor een rustige omgeving, met weinig omgevingsgeluid;
  • Vraag aan degene met gehoorverlies wat hem of haar helpt voor goede communicatie.

Slechthorend én goed communiceren

Als je niet alles goed kunt horen, kan jij iets verkeerd begrijpen. En door miscommunicatie je gesprekspartner vervolgens ook. Wil je deze kans verkleinen? Hier vind je een aantal tips voor jezelf en voor degene met wie je in gesprek bent.


Publicatiedatum: 27 maart 2023