Evenwichtsproblemen en ten einde raad? Hoormij Magazine geeft handvatten

Duizelig, misselijk, suizende oren, uit balans? Je bent niet de enige: ongeveer 30% van de bevolking heeft er (ooit) last van gehad. Evenwichtsaandoeningen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven behoorlijk ontwrichten. Het Hoormij Magazine van september 2021 besteedt volop aandacht aan leven met duizeligheid en onbalans. Zo is er uitleg over de evenwichtsaandoening PPPD, vertelt Ellen hoe het is om hiermee te leven en gaat psycholoog Ken Ceulemans in op het belang van multidisciplinaire behandeling bij duizeligheid en evenwichtsaandoeningen. De SO STONED vragenlijst helpt patiënt en arts bij het stellen van de juiste diagnose, want daar ontbreekt het nogal eens aan.

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen? Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad 4 keer per jaar.

Mensen met een evenwichtsaandoening vinden soms geen (h)erkenning bij een arts. De huisarts verwijst bijvoorbeeld niet door voor het stellen van een diagnose en/of het verkrijgen van een behandeling. Of er is wel een verwijzing, maar naar een KNO-arts of neuroloog die niet in evenwicht gespecialiseerd is. Zelfs als patiënten hun best doen om hun klachten zo goed mogelijk te beschrijven, komt het regelmatig voor dat de (huis)arts een verkeerde diagnose stelt. Kortom, huisartsen komen er vaak niet uit. Het is ook niet zo gemakkelijk. Er kan sprake zijn van meer dan één diagnose tegelijk. Ook is het mogelijk er in de loop van de tijd een andere evenwichtsaandoening bij te krijgen, die lijkt op de eerste maar een andere behandeling vereist. De vragenlijst So Stoned kan hierbij helpen.

Duizeligheid, disbalans en een dreinend onzeker gevoel

KNO-arts in opleiding vertelt wat PPPD is, een recent vastgesteld ziektebeeld waarin meerdere aandoeningen uit het verleden zijn ondergebracht. Het belangrijkste symptoom: een gevoel van duizeligheid dat verergert bij beweging. Ellen vertelt hoe is om te leven met PPPD en hoe patronen een zombie van haar maken. Zo is boodschappen doen in de supermarkt voor haar de hel van visuele overprikkeling. In sommige gevallen kan multidisciplinaire behandeling uitkomst bieden. 

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf 17 september 2021 bij leden op de mat ligt? Willem Dekker vertelt in een interview hoe het is om 24/7 met zijn gehoor bezig te zijn en je vindt een verslag van het GAIN-event met de laatste innovaties in de hoorzorg. Meer dan 300 hoorzorgprofessionals maakten een reis door het verleden, heden én de toekomst van de hoorzorg tijdens het GAIN-event. En je vindt tips van Wendelina Timmermans over werken met slechthorendheid.

Verder

Boeiende columns, nieuws, aandacht voor de Balance Awareness Week, (voorlichtings)bijeenkomsten en webinars. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Steun je ons?

Hoormij∙NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, gehooraandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. Meer info over doneren en lidmaatschap vind je hier

Lees ook:

Publicatiedatum: 14 september 2021