Eurovisie Songfestival voor slechthorenden en doven

Het Eurovisie Songfestival wordt in 2024 gehouden op dinsdag 7 en donderdag 9 mei (halve finales) en zaterdag 11 mei (finale). Het liedjesfestijn vindt plaats in de Zweedse stad Malmö na de winst van Loreen in 2023 met het nummer Tattoo. Het is bevestigd; dit jaar is er net als afgelopen twee jaar alleen ondertiteling via teletekst (TT888). Geen gebarentolken en ook geen audiodescriptie (voor blinden en slechtzienden). Joost Klein treedt als 16e op in de tweede halve finale.

Gebarentolk Mirjam Stolk uit Oud-Beijerland scoort op internet met haar vertaling van de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. Ze hakt erop los tijdens Europapa van Joost Klein en oogst daarmee alle lof.

Toegankelijkheid NPO

NPO is niet wettelijk verplicht om gebarentolken of audiodescriptie te doen. Ondertiteling is wel een verplichting in de Mediawet. We vinden het jammer, maar begrijpen dat NPO met beperkt budget keuzes moet maken. NPO heeft ook uitzendingen wél met gebarentaal vertaling, zoals Journaal, Jeugdjournaal, Koningsdag, Dodenherdenking en The Passion. Ook voor audiodescriptie doen ze steeds meer, waaronder ook The Passion. Meer info over het festival: NPO Eurovisie Songfestival


Publicatiedatum: 07 mei 2024