Enquête: Jouw ervaring telt in het ontwikkelen van een accurate digitale gebarentolk

Loes Gennissen is bezig met haar scriptie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Het doel? De kwaliteit van de mond visualisaties voor de Nederlandse taal op een digitale avatar te onderzoeken. Een avatar is een soort computeranimatie die te gebruiken is ter ondersteuning van audio. Door naar de mond van de avatar te kijken kunnen slechthorenden (of goedhorenden) beter een conversatie verstaan. Hierbij kunnen zij gebruik maken van spraakafzien (liplezen). De scriptie is deel van een groter onderzoek aan het SignLab Amsterdam. Het uiteindelijke doel? Om een accurate digitale gebarentolk te maken voor de Nederlandse Gebarentaal. Help je mee?

Loes: "Hierbij moet ik wel vermelden dat deze digitale avatar als een ondersteuning dient en niet ter vervanging van een menselijke gebarentolk, deze is natuurlijk onvervangbaar. Het is ontzettend waardevol om meer meningen te verzamelen van slechthorenden over het gebruik van de digitale avatars.

Het kost je vijf minuten

De enquête duurt ongeveer vijf minuten en is uit te voeren op een laptop of computer. Zo lever je een bijdrage aan het onderzoek naar een accurate digitale gebarentolk. Doe je mee? Hier vind je de enquête.

Hartelijk bedankt namens Loes Gennissen - loes.gennissen@student.uva.nl

Publicatiedatum: 30 juni 2022