Een treinreis met een mondkapje

Sinds dit voorjaar rolt het woord corona dagelijks soepel uit onze mond. En vullen oren en hoofden zich met groter en kleiner nieuws over deze pandemie. Ook de zomer stond voor velen in het teken van het virus. Of je nu wel of niet op reis gaat, je hebt er mee te maken. Een treinreis heb ik sinds maart lange tijd niet meer gemaakt. Uit nieuwsgierigheid ben ik midden in de periode van de intelligente lockdown op een zondagochtend met de auto naar Amsterdam gereden. De aanblik van een volkomen leeg station, midden op de dag, werkte op mijn lachspieren. Als je in september dit magazine in handen hebt, zit mijn eerste treinreis erop. Een treinreis met een mondkapje.

Toch heb ik in deze coronatijd meerdere malen contact gehad met de NS. Zonder mondkapje. Digitaal. Dit vanwege een vrijwilligerstaak die ik sinds een poosje voor Hoormij∙NVVS vervul. Corona vroeg om maatregelen, ook bij de NS. Inmiddels kun je op de NS-site informatie vinden over reizen met een auditieve beperking in coronatijd. Zoals een filmpje, ondertiteld, en een versie daarvan met een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT). Ook voor de NS-medewerkers zelf is er een opname gemaakt. Daarin richt een slechthorende zich tot de medewerkers over handige communicatie in coronatijd. Natuurlijk, het verstaan van omroepberichten op de stations en in de trein blijft moeilijk, zo niet onmogelijk. NS heeft daarvoor (nog) geen oplossing, maar hopelijk komt die op de middellange termijn wél. Dat hopen wij met hen.

Vergeet ik bijna te vertellen wie ik ben. Tot mijn pensioen heb ik in het onderwijs gewerkt met kinderen en jongeren met een auditieve beperking en een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zij zaten op gewone scholen in hun eigen buurt. Samen met hen en hun docenten werkte ik aan kennisopbouw, communicatie en bewustwording. Met als doel de behoefte aan relatie, competentie en autonomie van mijn leerlingen te bevorderen. Binnen Hoormij∙NVVS wil ik me samen met andere leden inzetten voor reizigers met een auditieve beperking.
Mijn eigen gehoor? Gaat achteruit. Op het gebied van hoortoestellen ben ik nog een groentje. Het beluisteren van de omroepberichten op de stations begint al gespitste oren te vragen.

Carine van Luijtelaar
Vrijwilliger Hoormij∙NVVS

 

Publicatiedatum: 13 oktober 2020