Door DFNA9 op weg naar een Cochleair Implantaat (CI)

Deze zomer (2020) is een spannende tijd voor Marja de Kinderen, hoorcoach en oprichter van Slechthorend Amsterdam. Door de erfelijke aandoening DFNA9 kampt zij met progressief gehoorverlies. Om volledige doofheid te voorkomen heeft ze gekozen voor de plaatsing van een Cochleair Implantaat (CI). Het CI-team van de afdeling audiologie van het VU medisch centrum in Amsterdam, vond haar een geschikte kandidaat en in juni 2020 ging ze definitief 'onder het mes'. De operatie is nu achter de rug en Marja laat via haar eigen nieuwsbrief weten dat het goed met haar gaat. Ze deelt haar ervaringen, niet alleen daar, maar ook via filmpjes. René van der Wilk, audiologisch specialist en verbonden aan Hoorzaken, besteedt eveneens aandacht aan haar traject.

Bron Slechthorend Amsterdam

Een week na haar operatie heeft ze een filmpje opgenomen over de operatie. Ze vertelt hierin hoe ze de operatie heeft beleefd.  Haar ervaring is dat er op de operatie onevenredig veel nadruk wordt gelegd. Het was echt de routineoperatie zoals dat mij vooraf verteld is.

Ook deelt ze nog een paar tips: voor het VUmc en voor jou als patiënt.

Tip 1 voor het VUmc

Bedenk hoe je bril, hoorapparaat en mobiele telefoon voor spraak naar tekst app tot de operatiekamer kunt meenemen. Kan in een apart bakje of kluisje aan het bed vastgemaakt of op en neer brengen naar de afdeling. Dat zorgt voor een wereld van verschil voor wie nog kan verstaan voor en meteen na de operatie.

Tip 2 voor het VUmc

De pijnmeter is door veel (patiënten)organisaties als kaart uitgegeven. Die bij de hand hebben is echt handig voor patiënten die problemen hebben met verstaan of begrijpen.

Tip 3 voor de patiënt

Neem een opschrijfblokje en pen mee. Is handig als je je gehoorapparaten niet in hebt. 

Op de hoogte blijven

Meer weten of Marja de Kinderen of Slechthorend Amsterdam? Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief van Slechthorend Amsterdam kan onderaan de contactpagina van de website.

Lees ook:

Publicatiedatum: 14 juli 2020