De Belastingdienst helpt doven en slechthorenden vanaf nu via BelastingTelefoon

Tegenwoordig regel je veel belasting- en toeslagzaken online. Hierdoor kun je fiscale zaken zelf regelen. Toch komt het voor dat je vragen hebt of toelichting wil. Om doven en slechthorenden hierbij te helpen, is het vanaf nu mogelijk om via KPN TeleTolk te bellen met de BelastingTelefoon.

Tegenwoordig regel je veel belasting- en toeslagzaken online. Hierdoor kun je fiscale zaken zelf regelen. Toch komt het voor dat je vragen hebt of toelichting wil. Om slechthorende en dove mensen hierbij te helpen, is het vanaf nu mogelijk om via KPN TeleTolk te bellen met de BelastingTelefoon.

Video's met ondertiteling

De Belastingdienst wil als overheidsorganisatie voor iedereen (digitaal) toegankelijk zijn. Ook voor doven en slechthorenden. Daarom werkt de Belastingdienst continu aan het verbeteren van haar dienstverlening. Door alle informatie op de website beschikbaar te stellen, kun je je belasting- en toeslagzaken zelfstandig regelen. Wel zo handig. Verder zijn uitlegvideo’s voorzien van ondertiteling. Mocht je toch vragen hebben, dan kun je vanaf nu via KPN TeleTolk terecht bij de BelastingTelefoon.

Bellen met BelastingTelefoon

“Soms wil een klant uitleg bij een brief van ons”, vertelt Richard Boeijen, projectmanager klantbalies bij de Belastingdienst. “Even bellen met de BelastingTelefoon is dan de snelste optie. Die mogelijkheid kunnen we nu ook aan doven en slechthorenden bieden. We maken daarvoor gebruik van KPN TeleTolk. Zo hebben doven en slechthorenden beeld- en tekstbemiddeling. Hierdoor begrijpen we elkaar beter, en ligt de drempel lager om contact met de Belastingdienst te zoeken.”

Nieuwe speciale e-mail postbus

Voor iedereen voor wie contact met de BelastingTelefoon via KPN TeleTolk geen optie is, heeft de Belastingdienst sinds kort een speciale e-mail postbus voor doven en slechthorenden. Heb je een vraag? Dan kun je die (anoniem) stellen op de pagina Stuur uw vraag in een e-mail op de website van de Belastingdienst. Binnen drie werkdagen koppelt een medewerker aan je terug. Boeijen: “We merken dat mensen met een auditieve aandoening al veel gebruikmaken van dit e-mailadres. Dat is goed om te zien.”

Social media

Natuurlijk kun je ook op andere manieren contact opnemen met de Belastingdienst. Je kunt bijvoorbeeld terecht op de social media kanalen van de Belastingdienst. Via Twitter, Facebook of Instagram kun jij je persoonlijke vraag stellen. “En we willen een alternatief voor baliebezoeken mogelijk maken, waarbij je videobelt met de Belastingdienst en een gebarentolk.”

Samenwerking met belangenorganisatie Ieder(in)

“We willen dat doven en slechthorenden echt iets aan onze verbeteringen hebben”, vervolgt Boeijen. “Daarom werken we samen met belangenorganisatie Ieder(in). Zij weten wat er speelt en wat er nodig is. Die inzichten gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren.”

Wil je contact opnemen met de Belastingdienst? Kijk op belastingdienst.nl

Bron: Belastingsdienst

Publicatiedatum: 22 juni 2021