Beter horen dankzij botverankerd hoorsysteem

Een KNO-arts of audioloog kan een botverankerd hoorsysteem voorschrijven als een gewoon hoortoestel niet te verdragen is. Bijvoorbeeld bij regelmatig terugkerende looporen en/of ontstekingen. Sommige mensen zijn allergisch voor het materiaal van een oorstukje en krijgen daardoor eczeem in de gehoorgang. Ook voor mensen met een aangeboren incomplete of afwezige gehoorgang kan een BCD uitkomst bieden. Een voorwaarde is dat het binnenoor redelijk goed functioneert. Met behulp van een BCD is het geluid van de dove zijde, via beengeleiding, te geleiden naar het binnenoor van het horende oor. Bij mensen met éénzijdige doofheid (SSD) is deze hooroplossing uitgebreid te testen via een BCD op een beugel.

Ruben Eusman (26) groeide op met twee moeders en woont sinds zes jaar op zichzelf. Hij behaalde zijn VMBO-T diploma en sloot zijn HAVO af. Na één jaar studie HBO bestuurskunde volgde hij vier jaar de MBO opleiding ROC juridische dienstverlening. In zijn vrije tijd schaakt hij graag en geniet van theater spelen. Hij heeft één tijdelijke baan gehad bij het ROC van Amsterdam. Sinds de zomervakantie is hij op zoek naar een nieuw werk. “Ik heb gesloten gehoorgangen vanaf mijn geboorte. Een gewoon gehoorapparaat is bij mij niet mogelijk. Mijn eerste gehoorapparaat was een beugel met een trilblokje en een kasttoestel. Toen was ik tweeënhalf jaar oud. Later kreeg ik een hoortoestel aan de ene kant van de beugel die het geluid naar het trilblokje aan de andere kant van de beugel bracht. Doordat het blokje niet goed contact kon maken met mijn schedel ging ik steeds slechter horen.” Als het geluid dat de oorschelp bereikt zijn weg naar het slakkenhuis niet goed kan vinden, is er sprake van geleidingsslechthorendheid of geleidingsverlies.

'Ik kan mijn hand weer door mijn haar halen'

Ruben heeft maximaal geleidingsverlies, doordat zijn gehoorgangen niet goed zijn aangelegd. “Mijn slakkenhuis is nog relatief goed. Daarom kan een BCD een oplossing bieden. In 2010 heb ik mij laten opereren en kreeg ik mijn eerste BCD. Ik heb hier lang mee gewacht, omdat ik er tegenop zag en de operatie eng en moeilijk vond. Gelukkig viel het erg mee en zou ik het nu zo weer doen. Vorig jaar heb ik een nieuwe processor gekregen. Ik ben beter gaan horen en hoor zelfs nieuwe geluiden zoals de vaatwasmachine die draait. Ook fijn: met een BCD heb ik een ‘beugelvrij’ hoofd. Hierdoor heb ik meer vrijheid om mijn hand door mijn haar te halen. Heerlijk.”

Relevante links

Publicatiedatum: 08 juli 2019