Hoormij's decembernummer - Hoe kan het wel? Leven en werken met gehoorverlies

Op de cover van Hoormij's nieuwe decembernummer staat Wendelina Timmerman, oprichter van het bureau Hooridee. Ze vertelt in het hoofdartikel over haar inzicht dat symptomen als vermoeidheid en overbelasting zich eerder openbaren dan de mogelijke oorzaak, namelijk gehoorverlies. Maar ook over het belang van voor jezelf opkomen en haar wens om iedereen die met gehoorverlies te maken krijgt te laten beschikken over een toolkit met de kennis, techniek en strategieën. Die heb je nodig om goed te functioneren en samen te werken. Verder vertelt Sanne Manders over haar duizeligheidsklachten en uiteindelijke diagnose. En er is aandacht voor het verdriet over gehoor- en evenwichtsverlies. NS vertelt over hun doel dat reizen met de trein makkelijk en toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Tijdens de mooie serie, gefotografeerd in Haarlem door fotograaf Chantal Rison, vertelt Wendelina over het belang van pauze-momenten, de schoonheid van de platanen in het park vlakbij haar werkruimte en de weg naar de oprichting van haar bureau Hooridee.

Aandacht voor duizeligheid en evenwicht

Sanne Manders (34) woont met haar vriend en zonen Mats (4) en Jeppe (1) in Limburg. Ze is de dochter van Verony Manders, van Eerlijk over Evenwicht. En hoewel de complexe evenwicht problematiek van haar moeder niet erfelijk is, kampt Sanne vanaf haar geboorte met duizeligheidsklachten. De uiteindelijke diagnose: Vestibulaire migraine en Vestibulaire paroxysmieën. “Ik heb altijd gedacht dat ik niet zou krijgen wat mam heeft. De diagnose is ook anders, maar voor de omgeving lijkt het wel op elkaar.”

(Beeld links: Merijn Manders)


Verdriet om gehoor- en evenwichtsverlies is normaal

Bij ‘normale’ rouw na verlies neemt de intensiteit van verdriet vaak af. Bij 'levend' verlies, bijvoorbeeld omdat je steeds weer geconfronteerd wordt met je (chronische) beperkingen, kan de intensiteit toenemen. Bij bijvoorbeeld tinnitus, gehoor- en/of evenwichtsverlies moet je elke dag opnieuw je leven vormgeven met die grenzen. De bron van het verdriet blijft. En daarmee blijft ook de rouw. Erkenning dat dit verlies er is, kan en mag zijn kan je ruimte geven en het mogelijk iets lichter maken, weet de Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse. Lees meer >

Toegankelijkheid bij de Nederlandse Spoorwegen

“Werken aan een toegankelijke treinreis past binnen de maatschappelijke doelstelling die NS in haar strategie heeft opgenomen. NS vindt dat het reizen per trein gemakkelijk en toegankelijk moet zijn. Reizen is immers een belangrijke voorwaarde om te kunnen meedoen in de samenleving. Daarom zijn we continu op zoek naar mogelijkheden om reizen met de trein voor iedereen mogelijk en makkelijk maken. Ook voor mensen met een beperking. Dat geldt zeker ook voor mensen met een hoorbeperking. Uitgangspunt is dat de voorzieningen die we daarvoor ontwikkelen voor zoveel mogelijk mensen nuttig zijn, dus niet alleen voor die ene doelgroep”, zegt Mariska Noorloos, manager Toegankelijkheid van NS.

Verder: boeiende columns, nieuwe boeken, communiceren in coronatijd, antwoord op de vraag wat Hoormij∙NVVS voor jou doet?, een paar uitkomsten van de online tinnitus conferentie en zicht op evenwicht. Speciaal gericht op onze leden. Zoals je gewend bent.

Ook Hoormij Magazine ontvangen?

Hoormij∙NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met gehoor- en evenwichtsaandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Of wordt lid. Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. 

Publicatiedatum: 09 december 2020