American Tinnitus Association (ATA) steunt onderzoek tinnitus Pim van Dijk

De American Tinnitus Association - ATA - schenkt $120,000 ten behoeve van het tinnitus-onderzoek van Prof. Dr. Pim van Dijk, klinisch fysicus-audioloog en professor audiologie bij het UMC Groningen. Professor Pim van Dijk en onderzoekspartner Marc Thioux zijn een onderzoek gestart naar de rol van de neurotransmitter GABA bij tinnitus.

GABA is de afkorting van Gamma-Amino-Butryric-Acid, ofwel gamma-aminoboterzuur. GABA is een aminozuur die wordt aangemaakt in het centraal zenuwstelsel. Men noemt dit ook wel een neurotransmitter, omdat de stof boodschappen zendt (ENG: transmit) van het ene neuron naar de andere. Een neuron is de bouwsteen van een zenuw; het is een zenuwcel. Een zenuw bestaat uit verschillende neuronen. In ongeveer 40% van de neuronen is GABA aanwezig om de activiteit te remmen indien nodig. GABA heeft een remmende werking. Bij overactiviteit van de zenuwen, zal GABA deze afremmen. Het brengt dus rust in het zenuwstelsel; het is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de volwassen hersenen. In samenwerking met de exciterende neurotransmitter glutamaat, moduleert GABA het remmende en exciterende evenwicht dat nodig is voor een goede hersenfunctie in volwassen hersenen.

GABA heeft

  • een angstremmende actie
  • een spierontspannend effect
  • een slaapstimulerend effect

Onderzoek naar de rol van GABA vs tinnitus

Dr. van Dijk gebruikt het fonds om te testen of een tekort aan de neurotranmitter GABA verantwoordelijk is voor het optreden van tinnitus bij mensen met gehoorverlies in de hogere tonen. Als dit bevestigd wordt volgt er meer klinisch onderzoek over de rol van deze neurotransmitter. Van Dijk reageert op  LinkedIn met: "It is a great honor for me and my colleague Marc Thioux to be supported by the American Tinnitus Association, an organization that is always on the side of people with tinnitus."

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek van prof. Pim van Dijk en zijn publicaties.

Publicatiedatum: 20 oktober 2021