Aandacht voor evenwicht tijdens Balance Awareness Week 2023

Kotsmisselijk, duizelig, visueel overprikkeld, lopen alsof je dronken bent, onscherp zien als je beweegt en je niet kunnen oriënteren in het donker? Herkenbaar? Dan kan het zomaar zijn dat je uitval of verminderde werking hebt van één of twee evenwichtsorganen. Je bent niet de enige: ongeveer 30% van de bevolking heeft er (ooit) last van gehad. Vestibulaire Migraine, BPPD de Ziekte van Ménière, DFNA9, neuritis vestibularis of andere evenwichtsaandoening zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Hoormij∙NVVS vraagt tijdens de Balance Awareness Week (BAW) van 17 tot 23 september 2023 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen. En biedt handvatten voor het stellen van de juiste diagnose, zoals de vragenlijst SO STONED.

Mensen met een evenwichtsaandoening vinden soms geen (h)erkenning bij een arts. De huisarts verwijst bijvoorbeeld niet door voor het stellen van een diagnose en/of het verkrijgen van een behandeling. Of er is wel een verwijzing, maar naar een KNO-arts of neuroloog die niet in evenwicht gespecialiseerd is. Zelfs als patiënten hun best doen om hun klachten zo goed mogelijk te beschrijven, komt het regelmatig voor dat de (huis)arts een verkeerde diagnose stelt. Kortom, huisartsen komen er vaak niet uit. Het is ook niet zo gemakkelijk. Er kan sprake zijn van meer dan één diagnose tegelijk. Ook is het mogelijk er in de loop van de tijd een andere evenwichtsaandoening bij te krijgen, die lijkt op de eerste maar een andere behandeling vereist.

Help zelf bij het stellen van de juiste diagnose

De commissie Duizeligheid & Evenwicht van Hoormij∙NVVS werkte in samenwerking met prof. dr. Floris Wuyts (UZA) aan een update van de So Stoned vragenlijst. Je kunt namelijk zelf iets doen om de diagnose te bespoedigen. Het draait hierbij onder andere om jargon: de ene duizeligheid is de andere niet. Welke woorden gebruik je om je symptomen te beschrijven? En hoe presenteer je die systematisch aan je (huis)arts. Gebruik de So Stoned vragenlijst.

Balance Awareness Week 2023

Tijdens de Balance Awareness Week vind je op BAW2023 informatie, tips en artikelen over (draai)duizeligheid en hoe daar mee om te gaan. #BAW2023

Help evenwicht op de kaart te zetten

Hoe leer je er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Wat kan wel? Hoormij∙NVVS vraagt aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen. En biedt handvatten voor het stellen van de juiste diagnose. Help ons ondersteunen via een donatie of word lid.

Lees ook:

Publicatiedatum: 03 juli 2023