1Limburg besteedt aandacht aan hoe moeilijk communiceren met mondkapjes is voor slechthorenden

Slechthorenden hebben grote moeite met communicatie door de mondkapjes. "Ik heb dat mondbeeld nodig om mensen te kunnen begrijpen", zegt Gerarda Beumer. Beumer ondervond al hinder van de schermen, die winkelmedewerkers afschermen. "Ze houden het geluid tegen. Dus dan zie ik soms een mondbeeld, maar dan komt dat geluid nergens vandaan. Dat herkent iedereen wel, dan ga je om dat scherm heen proberen te luisteren." 1Limburg besteedde aandacht aan de moeite die slechthorenden hebben bij het invoeren van de mondkapjes in openbare ruimten. Dit naar aanleiding van de oproep van Hoormij∙NVVS voor meer bewustwording en begrip.

Sinds deze week het dringende advies geldt om mondkapjes te gebruiken, merkt Gerarda dat de communicatie nog moeilijker wordt. Ze kan niet langer liplezen, en het geluid blijft gevangen achter de spatschermen. "Dan is het fijn als mensen rekening houden met ons, als duidelijk wordt dat we ze niet kunnen verstaan. In de supermarkt is dat vaak het moeilijkste. Dan wordt er bij het afrekenen een hele riedel aan vragen afgewerkt. Dat krijg ik meestal niet mee. Dan zoek ik oogcontact en hoop ik dat ze zien dat ik het niet begrijp."

Hoormij∙NVVS

Hoormij∙NVVS vraagt voor meer begrip voor slechthorende en dove mensen in de ambitie voor bescherming tegen het coronavirus. "Het is een balans", zegt Gerarda. "Als mensen rekening houden met het feit dat ik ze niet direct begrijp, is dat voor mij heel erg fijn."

Lees ook:

 

Publicatiedatum: 05 oktober 2020