Bert Lecomte over de Tuut van Tegenwoordig

Op zijn negentiende, drie jaar geleden, kwam de Belgische Bert Lecomte thuis van een feestje. De dag erna stond hij op met suizende oren. Dat ging niet meer weg. Hij zet zicht nu in om andere jongeren te informeren over tinnitus, met de Tuut van Tegenwoordig.  

“Ik heb het eerst heel moeilijk gehad met het oorsuizen. Ik was bang en was er voortdurend mee bezig. Ik zocht het internet af naar informatie. Dat was heel frustrerend. Er was wel informatie, maar vaak heel complex en ook nog regelmatig tegenstrijdig. Ik kwam ook heel veel negatieve berichten tegen over bijvoorbeeld depressies.”

Jeugd van tegenwoordig

Daardoor ontstond bij Bert het idee om zelf informatie te verzamelen en te bundelen. Betrouwbaar, begrijpelijk en ook meer positief. “Alle info op de site is gecontroleerd door universiteiten en hogescholen”, vertelt Bert. De site richt zich vooral op jongeren. “Jongeren lopen meer risico op oorsuizen, door harde muziek en het dragen van oortjes. Zo ontstond ook de naam Tuut van Tegenwoordig. Oorsuizen.be was te saai en tinnitus wordt toch veel gezien als een generatiesymptoom, iets wat vooral een ziekte is van ‘de jeugd van tegenwoordig’. Zo kwamen we op de Tuut van Tegenwoordig. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel volwassenen met tinnitus. Er zijn ook heel veel verschillende oorzaken. Stress bijvoorbeeld.”

Muziekfestivals

Naast de website trok de Tuut afgelopen zomer ook langs alle Belgische muziekfestivals. “We stonden daar met een stand en hebben informatie gegeven en oordopjes uitgedeeld. Ook van de organisatoren kregen we positieve reacties. De geluidsregels worden gerespecteerd, maar wij adviseren om toch oordopjes te gebruiken om het risico te verkleinen. Ga niet te dicht bij de boxen staan. En het maakt ook verschil of je goede boxen hebt en hoe het geluid is afgeteld.” Opvallend veel jongeren kwamen uit zichzelf om oordopjes vragen. Ook waren er mensen die blij waren dat ze een keer hun verhaal kunnen doen. “Dat is makkelijker bij iemand die zelf ook last van oorsuizen heeft.” 

Ervaringen delen

Ook op de site kunnen mensen ervaringen van anderen lezen en hun eigen vragen of ervaringen delen. Bert: “Te vaak krijgen mensen bij de oorarts te horen: leer er maar mee leven. Wij hebben in België geen Stichting Hoormij. Wij proberen een luisterend oor te bieden en delen verhalen, zodat mensen merken dat ze er niet alleen voor staan. We delen tips delen over hoe je kunt omgaan met tinnitus en geven advies hoe je oorsuizen kunt voorkomen.” 

Studeren met oorsuizen

Zelf heeft Bert behoorlijk goed leren leven met zijn oorsuizen. “Overdag heb ik er weinig tot geen last van. Maar vooral studeren in stilte is lastig.” Bert heeft inmiddels een opleiding Communicatie afgerond en volgt nu een tweejarige opleiding grafische vormgeving. Zijn boosheid van het begin heeft hij inmiddels positief ingezet. “Ik ging niet veel uit en was best boos toen ik oorsuizen kreeg. Ook op mezelf, omdat ik blijkbaar toch mijn oren te veel aan lawaai heb blootgesteld. Maar het is aan de andere kant ook gewoon pech. Ik heb er een positieve draai aan kunnen geven met de Tuut.” 

Persconferentie

Terugkijkend is het hoogtepunt voor Bert toch wel de lanceringsdag van de website. “Ik was al anderhalf jaar bezig met de voorbereiding. November 2015 was de persconferentie. Er werd flink uitgepakt met bekende Vlamingen die meewerkten. We hadden gehoopt op aandacht, maar zoveel hadden we niet verwacht: alle media hebben aandacht aan ons besteed. Heel tof dat iedereen zo enthousiast was en is.” 

TV-spotjes

Er staan er nog meer acties de planning. “We doen mee aan de week van het oorsuizen. Ik deel op scholen mijn verhaal. En in de week van 31 oktober 2016 worden er gratis TV-spotjes uitgezonden op VTR, de Belgische zender. Zo hopen we nog meer bewustwording te kweken.” Tot slot zijn er plannen om samen te weken met de werkgroep Jongeren en Tinnitus van Stichting Hoormij. We houden je dan ook op de hoogte van nieuwe Tuut-ontwikkelingen. 


Tips van Bert

  • Als je last van oorsuizen krijgt, raak dan niet te veel in paniek, maar ga eerst naar de oorarts en ga dan pas gericht zoeken naar informatie
  • Zoek naar wat jou helpt om het suizen te verzachten
  • Vermijd de stilte, vaak is een lichte achtergrondgeluid prettiger. Met wat muziek of natuurgeluiden overstem je het suizen
  • Ontspannen is heel belangrijk. Sporten is goed. Bij stress verergert het suizen juist. 

Relevante links

Door: marjolijnPublicatiedatum: 01 september 2016