Communiceren met zorgverleners; tips voor slechthorende mensen

De omgang met slechthorende of dove patiënten is niet altijd vanzelfsprekend voor zorgverleners, denk bijvoorbeeld aan en ziekenhuisopname. Je kunt als slechthorende of dove patiënt zelf een aantal afspraken maken om de communicatie vlot(ter) te laten verlopen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

  • Geef aan dat je slechthorend bent.

Zorgverleners kunnen dit in je medisch dossier noteren, zodat ook collega’s die betrokken zijn in jouw zorgproces op de hoogte zijn.

  • Maak afspraken

Met welk oor hoor je het best? Hoe word je graag gewekt? Bespreek deze en andere communicatievoorkeuren nog voor een eventuele opname. Maak je gebruik van een tolk? Bespreek dan wanneer en wat voor soort tolk je wilt inschakelen.

  • Geef jouw kamerwensen aan

Een bed bij het raam betekent meer licht en dus beter spraakafzien. Via de Teletekstpagina 888 kan je voor ondertiteling op het televisietoestel op je kamer zorgen.

  • Laat afspraken op papier zetten

Vraag de zorgverlener om afspraken over tijdstippen, locaties, behandelaars en medicatie vast te leggen op papier of via e-mail. Laat de afspraken noteren in je dossier. Zo kunnen misverstanden vermeden worden.


TIPS VOOR HOORAPPARATUUR

Het kan voorkomen dat je jouw hoorapparatuur moet afdoen voor je behandeling, bv. voor röntgenonderzoek of bepaalde scans. Zorgverleners zullen dit bevragen en controleren.

  • Informeer hen goed over jouw hoorapparatuur.

  • Hou de apparatuur binnen handbereik

Spreek met de zorgverleners af waar je jouw hoorapparatuur opbergt.

  • Wat als u naar een andere afdeling gaat?

Spreek af wat er met jouw hoorapparatuur zal gebeuren als je naar een andere locatie gaat voor de behandeling. Mag je de apparatuur niet inhouden, spreek dan af wanneer je ze terug kan krijgen en weer kan gebruiken.

  • Spreek af tot wanneer je de apparatuur mag inhouden

In de meeste gevallen mag je de hoorapparatuur inhouden tot op het moment van de narcose. Indien mogelijk kan je de zorgverlener tonen hoe de apparatuur weer ingeschakeld kan worden na de operatie.

Publicatiedatum: 08 oktober 2019