Werken aan toegankelijkheid noodnummer 112

Op 11 februari 2020 was het de Europese dag van het Alarmnummer 112, een jaarlijks terugkerende dag die, heel toepasselijk, op 11-2 valt. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om mensen er bewust van te maken dat 112 in alle 27 EU-lidstaten bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties. Hoe bereik je 112 als je slechthorend of doof bent? Er wordt hard gewerkt aan de toegankelijkheid van het noodnummer. 

De 1-1-2-Alliantie

Ieder(in) vormt samen met Hoormij∙NVVS, Dovenschap, Patiëntenvereniging Hoofd-Hals, Stichting Support Stotteren, Oogvereniging, Divers Doof en ISAAC-NF de 1-1-2 Alliantie. Samen omschreven we onze wensen en eisen voor een beter toegankelijk alarmnummer. Dit document of position paper bood de Alliantie op 17 april 2019 aan aan vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. De verhalen van wat het betekent om 1-1-2 niet te kunnen bereiken door je beperking troffen doel.

Achter de schermen gebeurt veel

Sindsdien gebeurt er vooral achter de schermen veel. De Alliantie is regelmatig in gesprek met ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid en van de politie. Zij begrijpen nu beter wat er nodig is om 1-1-2 toegankelijk bereikbaar te maken voor mensen met een beperking. De 1-1-2-Alliantie wordt nauw betrokken bij verbeteringen en technologische ontwikkelingen. We hopen later dit jaar de resultaten van dit werk zichtbaar te kunnen maken.

1-1-2 dag

Niet iedereen weet dat dat je in heel Europa via alarmnummer 1-1-2 kunt bellen met noodhulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulance. Om daar verandering in te brengen, is 11 februari in heel Europa de Europese dag van 1-1-2.

Bron: Ieder(in) 

Publicatiedatum: 19 februari 2020