'Van je oren heb je maar 1 paar, dus f*ck er niet mee'

In samenwerking met VeiligheidNL starten Giel, Thomas en Stefan van StukTV een challenge ter bescherming van het gehoor van jongeren. Het leven van jongeren ziet er ten gevolge van het coronavirus anders uit. Zij zoeken daarom meer dan voorheen ontspanning via video- en muziekstreaming en gaming. Dat is voor hun gehoor niet zonder risico. Onderzoek van VeiligheidNL uit 2019 liet al zien dat 50% van de jongeren naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger. Dit geluidsniveau verhoogt het risico op gehoorschade. Om dit risico te beperken heeft StukTV een challenge bedacht waarmee jongeren worden uitgedaagd om hun koptelefoon wat zachter te zetten en via stuk.tv/hoortest een professionele hoortest te doen.

De Challenge

In een video laten Giel, Thomas en Stefan op hun geheel eigen wijze dansend zien dat het niet ok is om het volume op je koptelefoon keihard te zetten. Ze wijzen erop dat je via de decibelmeter van je koptelefoon, die van rood naar groen kleurt, heel goed kunt zien wanneer je wel en niet veilig luistert. Ze leggen daarbij uit dat gehoorbeschadiging onomkeerbaar is: “Van je oren heb je maar 1 paar, dus fuck er niet mee”. Fans worden uitgedaagd om met de mannen mee te dansen en hen de video daarvan te sturen. De leukste ingezonden video’s (ingezonden via Instagram of TikTok) komen terecht in een nieuwe video van StukTV over deze challenge.

Onderzoek gehoorschade

Muziek luisteren is een favoriete bezigheid voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens het schooljaar 2018- 2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder deze doelgroep. Daaruit blijkt dat 13% van de leerlingen een negatieve uitslag kreeg op de online Oorcheck, wat op beginnende gehoorschade duidt. Vrijwel alle leerlingen luisteren muziek via een muziekspeler en meer dan de helft luistert dagelijks. De helft van de leerlingen luistert op een hoog volume (70% of harder) en gebruikt (nog) niet de volumebegrenzer. Maar liefst 15% hoort al een (tijdelijke) piep na het luisteren of maken van muziek. Slechts 6% van de leerlingen beschermt zichzelf tijdens het uitgaan door (bijna) altijd oordoppen te dragen, terwijl bijna de helft van de leerlingen wel eens een piep in het oor heeft na het uitgaan. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.

 Bron: Veiligheid.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 11 mei 2020