UMC Utrecht onderzoekt behandeling naar tinnitus

De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is recent gestart met een onderzoek naar de behandeling van tinnitus. In de studie wordt de huidige behandeling, cognitieve gedragstherapie vergeleken met mindfulness therapie. Voor dit onderzoek is de onderzoeksgroep op zoek naar deelnemers.

Tinnitus

Ongeveer 10% tot 15% van de mensen heeft last van oorsuizen. Zij kunnen dit op verschillende manieren ervaren. De één hoort een brom, de ander een piep en weer een ander hoort gerinkel. Het kan de hele tijd aanwezig zijn of soms wel en soms niet. De luidheid kan ook verschillen. Op deze manier kunnen mensen er veel last van hebben, terwijl andere het nauwelijks merken. Het kan bij sommige van grote invloed zijn op het doen en laten in het dagelijks leven.

Huidige behandeling

Er bestaan verschillende behandelingen om beter te leren omgaan met het oorsuizen. Helaas is het zo dat niet iedere behandeling bij iedere patiënt werkt. Cognitieve gedragstherapie is een behandeling waarvan is aangetoond dat het een positief effect heeft op de kwaliteit van leven in mensen met tinnitus en de tinnitus last kan verminderen.

Mindfulness therapie

Mindfulness therapie is een mogelijk nieuwe behandeling voor tinnitus. In verschillende onderzoeken wordt ook bij mindfulness therapie een vermindering van tinnitus last gezien.

MinT studie

Recent is in het UMC Utrecht de MinT studie gestart. Het doel van dit onderzoek is de huidige behandeling (cognitieve gedragstherapie) te vergelijken met mindfulness therapie (Mindfulness-Based Cognitieve Therapie). Anders dan eerdere studies, worden de onderzochte personen in de Utrechtse studie langer gevolgd om te kijken naar effecten op langere termijn. Patiënten worden ingedeeld op basis van loting, waarmee de hoogste vorm van medisch-wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden.

Deelnemers gezocht

In totaal kunnen 54 patiënten deelnemen aan de studie. Kent of ben je iemand die geïnteresseerd is in deze studie? Dan kun je contact opnemen met het onderzoeksteam via tinnitusresearch@umcutrecht.nl  

Er  wordt dan beoordeeld of je een geschikte kandidaat bent en je ontvangt uitgebreidere informatie over de studie.

Relevante links

 


Publicatiedatum: 29 juli 2019