Tips voor mensen met duizeligheids- evenwichtsproblematiek in ‘Corona-tijd’

Op de oproep om vragen in te sturen voor professor Herman Kingma hebben ruim 70 mensen gehoor gegeven. De commissie Evenwicht en Duizeligheid heeft de vragen gesorteerd en doorgestuurd. Op basis hiervan maakt hij een filmpje met uitleg over evenwicht en evenwichtsaandoeningen. Hoormij∙NVVS houd je op de hoogte en heeft nog een aantal adviezen voor mensen met duizeligheids- en evenwichtsklachten. De belangrijkste? Blijf bewegen! 


  • Je bent niet alleen

Meer mensen lieten weten dat zij in deze voor hen stressvolle coronatijd meer last hebben van duizeligheidsaanvallen of duizeligheid bij Ménière of vestibulaire migraine. Weet dat je niet de enige bent.

  • Intensive Care- opname en draaiduizeligheidsaanval

Begrijpelijke bezorgdheid is er ook bij mensen over de mogelijkheid dat ze tijdens een Intensive Care-opname, waarbij ze beademd worden en in slaap gehouden, een draaiduizeligheidsaanval krijgen en moeten overgeven. Bij navraag bij medische adviseurs of dit gevaarlijk is, blijkt het antwoord dat je niet bang hoeft te zijn om te stikken. Tijdens de beademing wordt de luchtweg vrijgehouden.

  • Zet je medische gegevens op een rijtje


We adviseren je om je medische gegevens op een rijtje te zetten en bij de hand te houden indien nodig. Voor het geval dat je ziek wordt. En beschrijf dan ook kort wat er met je gebeurt als je een draaiduizeligheidsaanval krijgt, zoals bij Ménière, vestibulaire migraine of DFNA9. Als je hoortoestellen draagt, is dat ook belangrijke informatie om te noteren. En doe het briefje in een plastic hoesje dat schoongemaakt kan worden, of lamineer het. Dan kan het mee als je opgenomen moet worden.

Blijf bewegen

Sommige (oudere) mensen krijgen nu mogelijk minder beweging, omdat ze de deur niet uitgaan uit angst om het coronavirus op te pikken. Of je kunt bang zijn om te vallen en in het ziekenhuis te belanden. Het is belangrijk om te blijven bewegen als je een evenwichtsaandoening hebt. Probeer hier toch een oplossing voor te vinden. Misschien kunnen de evenwichtsoefeningen (gebaseerd op de Cawthorne Cooksey oefeningen) je daarbij helpen. Of misschien is het mogelijk om tijdelijk, voor meer stevigheid, een rollator lenen en toch een ommetje maken?Hier de link naar een boekje dat de NVVS uit het Engels vertaalde.

Te maken met een gehoor- en/of evenwichtsaandoening en op zoek naar relevante informatie met betrekking tot het corona-virus?

Publicatiedatum: 08 april 2020