Te maken met de ziekte van Ménière en bang voor een aanval?

Een aanval van draaiduizeligheid is kenmerkend voor de ziekte van Ménière. Braakneigingen, lang aanhoudende evenwichtsstoornissen: het hoort er allemaal bij. Bij een opkomende aanval is het advies om rustig te gaan liggen en als de verschijnselen weer minder worden contact op te nemen met een (huis)arts. Maar wat als je een aanval krijgt buitenshuis? Dan kan een SOS-kaartje uitkomst bieden.

Drie symptomen kenmerken de ziekte van Ménière:

Aanvallen van draaiduizelingen
De duizeligheidsaanval - het meest kenmerkend voor deze chronische ziekte – overvalt iedereen. Iemand die al langer Ménière heeft, voelt een aanval vaak aankomen door een verhoogd drukgevoel in het oor. Wie een Ménière-aanval krijgt is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan in bed liggen en wachten tot de aanval over gaat. Een aanval gaat vaak gepaard met braken, zweten, nystagmus (wiebel- en trilogen) en diarree. Soms is er sprake van een cluster van aanvallen, waarna er weer een periode van rust kan aanbreken. Sommigen krijgen in hun hele leven maar enkele aanvallen van duizeligheid. Anderen hebben periodes waarin ze een aantal aanvallen per week te verduren hebben, afgewisseld door maanden of jaren van rust.

Wisselend gehoorverlies
Dit symptoom komt aanvankelijk wisselend voor, later permanent.

Tinnitus (oorsuizen)
Het horen van geluiden zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Wat te doen bij een aanval?

  • Blijf rustig. Ga liggen of zitten. Stel uw omgeving op de hoogte van wat er met je aan de hand is. Als je in de gelegenheid bent om te rusten, kunt u cinnarizine nemen. Dit helpt tegen de misselijkheid.
  • Je kunt eventuele omstanders het SOS-kaartje Ménière geven, waarop staat dat je de ziekte van Ménière hebt. Dit voorkomt verwarring met epilepsie, dronken-zijn, beroerte e.d.. Op het kaartje kun je schrijven wat je van een omstander verwacht (bijvoorbeeld iemand voor je bellen).
  • Draag een plastic zak bij je om eventueel buiten op te zitten of liggen, evenals een stevige zak om in te braken. Zorg ook altijd voor een flesje water om de mond te spoelen.

Meer informatie

Publicatiedatum: 25 april 2024