Slechthorend? Rode Kruis Hulplijn ook bereikbaar via whatsapp

Het corona-virus domineert deze dagen al het nieuws. Virologen, deskundigen en artsen schuiven aan bij talkshows en bespreken de grote impact van het virus op de samenleving. De maatregelen hebben op iedereen gevolgen met soms heel specifiek voor mensen met een beperking of aandoening. Zo is er minder persoonlijk contact mogelijk en zijn ouders ineens geconfronteerd met thuis les geven of 24 uurs zorg. Rick Brink, minister van gehandicaptenzaken, riep redacties van grote programma's als NOS Journaal, Jinek en OP1 daarom op om ook hier oog voor te hebben. Ben je slechthorend of doof en heb je advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Naast de Rode Kruis Hulplijn kun je ook via WhatsApp een berichtje sturen via M 06 57 81 34 99.


Via #coronahulp bieden Nederlanders op Twitter massaal hulp aan mensen die door het coronavirus bang zijn of geïsoleerd raken. Dat is hartverwarmend. Maar denk ook aan ouderen, buren en kwetsbaren die niet op social media zitten. Daarom hier een aantal suggesties hoe jij kunt helpen. Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vatbaarder voor het coronavirus. Ben je misschien bezorgd of gespannen? Vraag hulp indien je dat nodig hebt bij mensen in je omgeving en je kunt dus contact opnemen met het rode kruis.

Risico verkleinen

Met simpele maatregelen kun je de kans op verdere verspreiding van het corona-virus zoveel mogelijk verkleinen. Essentieel: goed handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en afstand houden van mensen met ziekteverschijnselen.

Nepcollectanten

Let op: er zijn nepcollectanten actief. Vraag om legitimatie als je het niet vertrouwt.

Ondertiteling

NPO Ondertiteling TT888 zorgt voor ondertiteling van Nederlandstalige televisieprogramma’s van publieke omroepen. Het belangrijkste doel is het toegankelijk maken van programma’s voor dove en slechthorende kijkers.Oorspronkelijk werd deze ondertiteling alleen uitgezonden via Teletekst. Vandaar de naam TT888. TT888 titels zijn niet vast in beeld zoals vertalingstitels. De kijker zet ze zelf aan en uit.

Hoe zet ik de ondertiteling aan?

De kijker kan ervoor kiezen deze ‘gesloten’ ondertiteling in- of uit te schakelen. Dat kan als volgt:
  • Op televisie op de publieke zenders via Teletekstpagina 888.
  • Op NPO Start via het witte tekst-icoontje rechts boven in het beeld en kies ‘Nederlands’. Het icoontje wordt dan oranje en de ondertiteling is geactiveerd.

Wat wordt er allemaal ondertiteld?

Zo goed als het gehele Nederlandstalige aanbod van de publieke omroepen wordt door TT888 van ondertiteling voorzien. Het volledige overzicht staat op Teletekstpagina's 201-209. Op NPO Start zijn ondertitelde programma's voorzien van een teksticoon.

NOS 20.00 uur journaal met gebarentolk

Het NOS Journaal van 20.00 uur wordt vanaf vanavond voorlopig elke dag met een gebarentolk uitgezonden. De uitzending is te volgen op het themakanaal NPO Nieuws.De NPO heeft de beslissing genomen in overleg met de overheid. Door de gebarentolk kan de groep Nederlanders die gebruik maakt van gebarentaal de ontwikkelingen rond het coronavirus zo goed mogelijk volgen. De tolk is in ieder geval de komende twee weken te zien.

Relevante links

Publicatiedatum: 18 maart 2020