Slechthorend én solliciteren

Nog steeds lijkt er een taboe te rusten op een gehooraandoening en belanden CV’s onder op de stapel tijdens een sollicitatieprocedure als er sprake is van gehoorverlies. Dat is zonde en soms zijn een aantal tips aan de (potentiële) werkgever al voldoende voor een goed functionerende slechthorende collega. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting of een ronde tafel, zodat de mimiek en mond van de gesprekspartners goed zichtbaar zijn. Het zijn vaak simpele dingen. Hier vind je tien tips om die droombaan binnen te halen.

Werkgevers zijn bang dat de communicatie met een slechthorende medewerker te veel energie kost of voor miscommunicatie zorgt. Ook de angst voor extra kosten speelt een rol. Toch blijkt bijna iedere werkgever die actief deelneemt aan de emancipatie mensen met gehoorverlies tevreden. 

Aanpassingen

Vaak zijn een aantal aanpassingen nodig voor een collega met gehoorverlies. Denk bijvoorbeeld aan een speciale headset voor het bellen met een mobiele telefoon. Of een trilapparaatje dat mensen op een bouwplaats dragen om elkaars aandacht te trekken. Soms moet worden nagedacht over een ruimte waar in stilte kan worden gebeld of is incidenteel een tolk voor een aantal uren per week vereist. Daar staat tegenover dat het UWV bijdraagt in de kosten. De belangrijkste aanpassing kost echter niets: er een gewoonte van maken je slechthorende werknemer aan te kijken en duidelijk te spreken. Een slechthorende luistert niet snel met een half oor naar je om ondertussen zijn mobiel checken.

Tien tips om een baan te vinden die bij je past

  1. Durf te dromen! Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat zijn je ambities? Focus op waar je blij van wordt. Alles kan. Laat je beperking je niet beperken. Denk groot! 
  2. Denk na over jezelf als merk en maak een lijst van je unieke kwaliteiten.
  3. Maak gebruik van je netwerk. Vertel zo veel mogelijk mensen dat je een (andere) baan zoekt. Via via worden de meeste banen gevonden.
  4. Maak een LinkedIn profiel aan: besteed er aandacht aan en zorg dat het volledig is.
  5. Vraag jezelf hoe jij het bedrijf waar je solliciteert verder kunt helpen.
  6. Vermeld in de brief niet meteen dat je een gehoorbeperking hebt. Meld het aan het begin van het gesprek en geef aan wat jij nodig hebt om goed te communiceren en functioneren. 
  7. Bereid jezelf goed voor op het gesprek.
  8. Meld het een dag van te voren als je een (schrijf)tolk meeneemt naar het gesprek. Je wilt je (potentiële) werkgever er niet mee overvallen.
  9. Houd het positief en buig problemen om naar kansen. Moeilijk communiceren? Mensen met een hoorprobleem zorgen er juist voor dat goede communicatie blijvend aandacht krijgt. Lastig vergaderen? Mensen met een hoorprobleem zorgen juist voor structuur in vergaderingen. Geef aan welke hulpmiddelen jij al hebt en wat de werkgever nog kan doen ter ondersteuning.
  10. Bij solliciteren horen afwijzingen. Vervelend maar waar. Bedenk dat zij iets missen door jou niet aan te nemen en ga met opgeheven hoofd verder.

Lees ook:

Publicatiedatum: 02 november 2021