Rosalie heeft een evenwichtsaandoening: 'Duizelig of zeeziek word ik nooit'

Rosalie (10), dochter van Joanne en kleindochter van Frans (bij wie gebrek aan evenwicht in de genen zit) zit op de Vrije School. Ze vertelt trots over de grap die ze had ingestuurd naar het meisjesblad Tina en die nu echt geplaatst is. Haar moeder omschrijft haar als een dromertje. Joanne: ‘Als ze een mier ziet lopen, denkt ze: ‘Hé wat leuk, waar gaat die heen?’ “Ik ben blij dat ik bijzonder ben. Uniek. Dat ben ik”, stelt Rosalie.

Tekst Marjolijn Dekker Beeld Chantal Rison Fotografie 

Die mentaliteit zit, net als het gebrek aan evenwicht, in de genen bij de familie Hofstra. En dat brengt hen ver. Ook Roos liep laat. Joanne: “Ze schuifelde op haar billen de kamer rond, had hele verhalen, maar lopen: ho maar. Haar papa en ik maakten ons er destijds niet druk om. Ik had dat vroeger ook. Het komt wel goed.”

De geschiedenis herhaalt zich

De geschiedenis herhaalt zich. “Op de kleuterschool lagen allemaal boomstammen, een soort parcours. Hartstikke leuk. Iedereen kon erop, maar ik niet. Ik was bang om te vallen”, vertelt Rosalie. Ook zwemmen was een crime. “Na tweeënhalf jaar zwemles heb ik uiteindelijk afgezwommen via een gehandicaptenklasje, waar ze meer tijd en aandacht hadden. Dat was niet zo leuk. Die andere kinderen waren veel jonger dan ik. Maar mam, eigenlijk zou ik nu wel voor mijn B willen gaan.” Ook gym is lastig. “Ik doe wel mee met alles en de leraar vindt dat ik het goed probeer. Over de bok springen lukt echt niet. Maar ik kan wél heel goed lang ronddraaien op de schommel zonder duizelig te worden. En skeeleren gaat niet, maar skiën wel. De eerste keer dat we op wintersport gingen, ben ik gewoon van de rode piste gegaan”, vertelt Roos trots.

Ieder nadeel heeft een voordeel

Zelf naar school fietsen zit er niet in. “Mijn moeder brengt me met de auto. Iemand uit mijn klas zei een keer: ‘Jij bent écht verwend.’ Dat vond ik niet leuk. Als ik mocht kiezen, dan zou ik het liefste iedere dag op de fiets naar school gaan.” Maar ieder nadeel heeft ook een voordeel. Zo was Rosalie tijdens een bootreis in Noorwegen de enige die niet zeeziek was. Op de vraag wat ze wil zeggen tegen iemand in een soortgelijke situatie, zegt ze: “Dat je je niet te veel moet aantrekken van wat andere mensen zeggen en over je eigen angst heen moet stappen.” Zo is het maar net!

Evenwichtsproblemen bij kinderen

Dr. Josine Widdershoven, KNO-arts en evenwichtsdeskundige bij het MUMC+ geeft meer informatie over evenwichtsproblemen bij kinderen.

Dit verhaal is onderdeel van het artikel 'Als gebrek aan evenwicht in je genen zit; Drie generaties over over slingeren, gehoorverlies en vrijheid'

Lees ook het verhaal van >

haar opa Frans Hofstra
haar moeder Joanne HofstraPublicatiedatum: 16 september 2020