Rijksmuseum biedt kunst in gebaren

Elke derde zaterdag van de maand 15.00 - 16.30 uur (niet in de zomervakantie) organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam rondleidingen voor slechthorende en dove bezoekers. Zo is er op zaterdag 18 september 2021 een rondleiding over de vaste collectie van het Rijksmuseum vanuit slavernij oogpunt door Teun Hibma. De volgende rondleiding op 16 oktober 2021 gaat over de nieuwe tentoonstelling ‘Vergeet me niet’ door Victor Tans. Rond 1500 bloeit de portretkunst als nooit tevoren. Grote renaissance kunstenaars leggen op het hoogste artistieke niveau machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers vast. 500 jaar later kijken we de geportretteerden nog altijd in de ogen. Het lijkt alsof ze willen zeggen: herinner mij. Eigenlijk zoals we nu de selfies maken. Deze rondleidingen zijn gratis en privé en kosten 30 euro. Boek via de Rondleiding in Nederlandse Gebarentaal - Rijksmuseum.

Credit foto: Rijksmuseum

18 september - RIJKSMUSEUM & SLAVERNIJ

In de vaste collectie zijn veel werken die een relatie hebben met het Nederlandse slavernijverleden. Een relatie die je op het eerste gezicht niet ziet of waarover je niet leest op het bordje dat er naast hangt. Van in slavernij geoogste nootmuskaat tot een tot slaaf gemaakte vrouw die naar Nederland werd verscheept. Deze relatie laten we tijdens Rijksmuseum & Slavernij een jaar lang duidelijk zien bij een groot aantal werken. De rondleider neemt je door de vaste opstelling (niet de tentoonstelling Slavernij) langs een aantal van deze werken om samen te kijken, praten en leren van ons verleden.

16 oktober, 20 november, 18 december - VERGEET ME NIET

Rond 1500 bloeit de portretkunst als nooit tevoren. Grote renaissance kunstenaars leggen op het hoogste artistieke niveau machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers vast. 500 jaar later kijken we de geportretteerden nog altijd in de ogen. Het lijkt alsof ze willen zeggen: herinner mij.

Familie rondleidingen in de herfstvakantie

In de herfstvakantie zijn er familie rondleidingen in de vaste collectie van het museum door Maaike Ferf Jentinck op 19 en 22 oktober 2021. De instaprondleidingen zijn gratis en privé-rondleidingen 30 euro. Boek hier: Familierondleiding in Nederlandse Gebarentaal - Rijksmuseum.

Informatie en aanmelden

Meer informatie over de rondleidingen in gebarentaal vind je bij Kunst in Gebaren van het Rijksmuseum.

Bron: Rijksmuseum

Publicatiedatum: 15 september 2021