Remt nieuw apparaatje - Lenire - tinnitusklachten af?

Tinnitus, of oorsuizen, lijkt behandelbaar met een nieuw apparaatje: Lenire, gemaakt door het Ierse bedrijf Neuromod. Door gelijktijdig geluidspatronen aan de oren toe te dienen en elektrische schokjes aan de tong, nemen de klachten bij mensen met tinnitus duidelijk af. Op tinnitus-fora wordt al een tijdje gediscussieerd over de nieuwe therapie. Maar wegens gebrek aan wetenschappelijk bewijs wil bijvoorbeeld de Britse tinnitus-vereniging en ook Hoormij∙NVVS het gebruik van het apparaatje nog niet adviseren.

Wellicht brengt deze nieuwe studie daar verandering in. Wetenschappers gaven het apparaatje aan 326 mensen met verschillende vormen van tinnitus. Ze kregen daarbij een koptelefoon op die specifieke geluiden laat horen. Daarnaast kregen ze een plat draadje op hun tong dat kleine elektrische schokjes geeft. Ze moesten het twaalf weken lang elke dag een uur lang gebruiken. 

Gunstig effect én kanttekeningen

In Nieuws en Co vertelt dr. Jasper Smit, KNO-arts en tinnitus-onderzoeker over deze behandeling. "Het is een eerste, grote studie. Bij 80% van de mensen is een gunstig effect gezien. Dat is mooi, want de behandeling is niet heel invasief: operatie is niet nodig."Maar er zijn ook nog wat kanttekeningen. "Er is kans op een placebo-effect. Er was geen controlegroep en het onderzoek is maar een jaar gedaan", vertelt Smit. Ook zijn volgens hem meerdere auteurs die hebben meegewerkt verbonden aan het bedrijf dat het apparaatje maakt, wat het onderzoek minder objectief zou kunnen maken. Luister voor meer informatie naar het gesprek op NPO Radio1 (niet ondertiteld).

Gematigd enthousiast

Olav Wagenaar, auteur van het boek ‘Eerste hulp bij oorsuizen’ is in eerste instantie positief over het onderzoek. “Het zijn gerenommeerde onderzoekers, en aan dit onderzoek zijn al verschillende onderzoeken voorafgegaan. Er zit dus een gefundeerde theorie achter.”, zegt hij in dit interview.  “Ik moet wel zeggen dat een aantal onderzoekers aandelen in het bedrijf heeft. Verder is het ook niet zo dat deze methode tinnitus echt geneest.” Uit het onderzoek blijkt volgens Wagenaar dat de klachten minder worden, maar ook dat de onderzoekers niet onderzochten of het geluid daadwerkelijk wegging. “Ik ben gematigd enthousiast, maar dit onderzoek is zeker iets waar we naar blijven kijken”.

Lees ook:

Handvatten in omgaan met tinnitus 

Publicatiedatum: 12 oktober 2020