Oproep: UMCG zoekt volwassenen met ernstig, onbehandelbaar oorsuizen aan één kant in verband met onderzoek

Voor een onderzoek naar het effect van een elektrisch actief hersenstamimplantaat voor de behandeling van enkelzijdige oorsuizen (tinnitus), is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op zoek naar gezonde volwassenen met ernstig, onbehandelbaar oorsuizen aan één kant. Heb je veel last van oorsuizen aan één kant, heb je al meerdere behandelingen geprobeerd zonder effect en ben je bereid om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? Meld je dan aan. Voor alle duidelijkheid: het betreft een onderzoek en er is nog geen sprake van een bewezen oplossing.

Het UMCG in Groningen is op zoek naar proefpersonen voor een studie waarbij we onderzoeken of een hersenstamimplantaat (Auditory Brainstem Implant, ofwel ABI),die normaal gesproken wordt gebruikt voor ernstig slechthorende patiënten, ernstig oorsuizen kan verminderen. Voor deze studie zal je een operatie ondergaan waarbij het implantaat op de hersenstam wordt geplaatst. Gedurende 5 jaar volgt het UMCG je. Hiervoor vinden er meerdere ziekenhuisbezoeken plaats in het eerste jaar na de implantatie. Tijdens deze bezoeken controleert de arts het implantaat en krijg je het verzoek om enkele vragenlijsten in te vullen.

Internationaal aangemeld onderzoek

Het onderzoek is aangemeld op de site van Clinical Trials. Op deze site zijn de studies en onderzoeken te vinden die wereldwijd lopen. Een link naar dit specifieke onderzoek vind je hier: Implantation of an Auditory Brainstem Implant for the Treatment of Incapacitating Unilateral Tinnitus. Het is een Amerikaanse site met Engelstalige informatie. Als je in aanmerking komt voor dit onderzoek voorzien de onderzoekers je uiteraard van Nederlandse, uitgebreide en duidelijke, uitleg over de studie. Denk aan wat er allemaal komt kijken bij dit onderzoek en wat de voor- en nadelen zijn van deelname.

Ingrijpend traject

Er vinden meerdere onderzoeken plaats, zoals: een MRI-scan, een gesprek met een psychiater, een gehoortest en een evenwichtsonderzoek. Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de bezoeken. De onderzoekers realiseren zich dat het hier om een ingrijpende operatie gaat. Daarom krijg je voorafgaand aan het plaatsen van het hersenstamimplantaat uitgebreide informatie over de operatie en de verwachtingen ten aanzien van het resultaat.

Meedoen aan het onderzoek mits er sprake is van de volgende kenmerken:

  • Ernstig, enkelzijdig oorsuizen.
  • Aan de zijde van het oorsuizen ook (ernstige) slechthorendheid.
  • Aan de andere zijde (dus waar geen oorsuizen zit) een goed gehoor, met maximaal licht gehoorverlies.

Let op! Lees de oproep goed door, om deel te mogen nemen aan de studie moet je enkelzijdige tinnitus hebben en moet het gehoor aan specifiek gehoorverlies hebben. Het is van belang om een recente hoortest mee te sturen, zodat de onderzoekers kunnen zien of je qua gehoor in aanmerking kan komen. Deelname aan dit onderzoek is alleen mogelijk voor een specifieke groep.

Meer informatie of deelname

Interesse in deelname of wil je meer informatie? Om te kijken of je geschikt bent voor deelname, vragen wij je een kopie of foto van een recente gehoortest (audiogram) mee te sturen. Om te beoordelen of je geschikt bent voor deze studie, moet de onderzoeker je aanvullende vragen stellen over je gehoor, tinnitus en uw algemene gezondheid. Door de test te doen op onze site kom je erachter of je in aanmerking komt voor het onderzoek. Ga hier naar de website van het UMCG om te checken of je geschikt bent.

NB: Het UMCG kiest ervoor deze oproep te verspreiden onder een beperkte doelgroep, onder wie de leden van de Stichting Hoormij. Hiervoor hebben zij een document opgesteld, waaruit dit bericht tot stand is gekomen.

Bron: UMCG

Publicatiedatum: 25 juli 2019