Oproep: mensen met tinnitus gezocht voor uniek fotoproject

Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John Arkes hoort. Net zoals John hebben ruim twee miljoen Nederlanders last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Een aandoening met ingrijpende gevolgen. Mensen met tinnitus krijgen vaak last van angsten, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, verminderde aandacht voor sociale activiteiten en slapeloosheid. Begrip uit je omgeving is belangrijk. Maar hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Het is immers onzichtbaar.

Voor zijn opleiding tot vakfotograaf is John bezig om het onzichtbare zichtbaar te maken. John: “Het project houdt in dat ik een fotoserie maak waarin ik tinnitus een plaats geef. Daarmee vraag ik aandacht voor het verborgen fenomeen tinnitus en wat dit met mensen doet. Ik fotografeer mensen met tinnitus met een verwijzing naar het geluid dat zij continu horen.” John hoort permanent een geluid van een hoger E, alsof iemand continu een natte vinger over een kristallen glas wrijft. Op de bijgaande foto zie je zijn zelfportret.

Inmiddels heeft hij drie mensen, waaronder hijzelf, geportretteerd. John: “Ik zoek nog twee tot vier anderen die ook last hebben van tinnitus, het liefst verdeeld over man en vrouw en het liefst ook een paar jonge mensen.” Wil jij jouw tinnitus een gezicht geven? Neem contact op met John Arkes via M 06 21 11 26 27 of johnarkes@planet.nl.

NB: Uiteraard houdt John rekening met de anderhalve meter afstand in verband met de corona-crisis!

Relevante links

Publicatiedatum: 07 april 2020