Opiniestukken in Trouw en Financieel Dagblad tijdens World Hearing Day

Wil Verschoor, directeur Hoormij∙NVVS en René van der Heijden, oprichter van het Oorfonds, laten van zich horen tijdens World Hearing Day, 3 maart 2020. In twee opiniestukken die vandaag zijn verschenen in zowel Trouw als het Financieel Dagblad pleiten ze voor een inclusieve samenleving. 'We hebben een plicht om de twee miljoen slechthorenden gelijke kansen te bieden', aldus van der Heijden en Verschoor. 'Betrek wie slecht hoort erbij, dat moet!'

Ruim twee miljoen Nederlanders worstelen met een gehooraandoening. Ze hebben - jong en oud - een voor de buitenwereld vaak onzichtbare beperking, staan in meer of mindere mate buitenspel en moeten vechten om erbij te horen. Als maatschappij kunnen we daar iets aan doen. Sterker nog: omdat Nederland vier jaar geleden het VN-verdrag Handicap ratificeerde, is het verplicht in actie te komen voor een samenleving die toegankelijk is voor alle mensen met een beperking, dus ook slechthorenden. Met dezelfde kansen en mogelijkheden.

Gehooraandoeningen én werk

Wie volop in het arbeidsproces zit en de pech heeft slechthorend te zijn heeft grote kans op uitval en arbeidsongeschiktheid. Zo hebben slechthorenden gemiddeld 15 procent minder vaak werk dan goedhorenden. Recent onderzoek wijst ook op een verband tussen slechthorendheid en cruciale hersenfuncties: mensen met gehoorproblemen hebben een vijf keer zo grote kans op dementie vergeleken met goedhorenden. Omdat gehoorverlies veelal wordt geassocieerd met veroudering is het ook niet iets waar onbevangen over wordt gesproken. Het is net als met grijs haar en stramme knieën: geen sexy onderwerp om een goed gesprek over te beginnen. Lees verder in Trouw.

Financieel Dagblad

Alleen al het economische verlies door werkloosheid vanwege oorproblemen kost Nederland 2,3 miljard euro per jaar. En uit recent onderzoek van de Engelse Brunel University blijkt dat onbehandeld gehoorverlies met alle gevolgen van dien de Nederlandse maatschappij jaarlijks zo’n 7,3 miljard euro kost. Dat is in orde van grootte vergelijkbaar met de begroting van het ministerie van Financiën. Toch gaat er in Nederland relatief weinig geld naar gehooronderzoek. Waar het in ander academisch medisch onderzoek al gauw over tonnen of zelfs miljoenen gaat, moeten gehoor-onderzoekers het bijna altijd doen met één of meer nullen minder. En dat is jammer, want elke geïnvesteerde euro wordt dubbel en dwars terugverdiend. Het hele artikel in het FD lezen? Kijk hier: Fors investeren in hoorproblemen levert veel op. Let op: je moet je registeren om toegang te krijgen tot het artikel.

 

Publicatiedatum: 03 maart 2020