'Onafgebroken' confronteert met tinnitus en motiveert bewust om te gaan met levensstijl en gehoor

Met haar afstudeerproject wil Floor Wolven mensen bewust maken van tinnitus en de daarop volgende ingrijpende levensverandering. Als grafisch ontwerper streeft ze er naar om door middel van visueel aangrijpend beeld, tekst en beleving een boodschap over te brengen. Het doel van 'Onafgebroken' is dan ook om de bezoeker te confronteren met een tinnituservaring. En om heb vervolgens te motiveren om bewuster om te gaan met de eigen levensstijl en het gehoor. In de hoop dat dit leidt tot een vermindering van het aantal tinnituspatiënten in Nederland.

Wellicht heb je het zelf wel eens meegemaakt dat je na een feestje met harde muziek 's avonds in je bed ligt en je een piep in je oren hoort. Of misschien hoor je soms overdag een kortstondige piep van zo’n tien seconden, om erna weer te verdwijnen. Dit onafgebroken geluid in de vorm van zoem, brom, piep, snerpend geluid, ervaren zo’n twee miljoen Nederlanders dagelijks. Beter bekend als: tinnitus.
Floor: "In mijn scriptie: Het onzichtbare zichtbaar, onderzoek ik de impact van tinnitus en de preventie daarvan. Het krijgen van tinnitus is onomkeerbaar en zien veel tinnituspatiënten als een ware kwelling. Je raakt mogelijk arbeidsongeschikt, sociale interacties zijn lastiger te onderhouden en 1 op de 100 patiënten doet zelfs een zelfmoordpoging. Daarmee staat tinnitus ook wel bekend als een sluipmoordenaar."

Floor twijfelt over effect gehoorschadecampagnes

"Ondanks de bekendheid rondom gehoorschade door een overbelasting aan (langdurig hard) geluid, vele preventie campagnes en recent advies van de Gezondheidsraad, krijgen steeds meer mensen in Nederland in een meer of mindere mate te maken met tinnitus. De oorzaak van de toename lijkt te liggen bij een overbelasting aan geluid in de recreatieve sfeer. Echter, er spelen andere ontelbare oorzaken, zoals: stress, hormonale veranderingen, infectie, trauma, diabetes, verkoudheid, slijtage van kaakgewrichten of nek, een rol in het krijgen van tinnitus. Daarnaast zijn recente adviezen ter preventie van gehoorschade volgens belanghebbende organisaties nauwelijks onderzocht en worden nog niet aanvaard. Dit hangt samen met de huidige preventieve gehoorschadecampagnes, die vooralsnog geen effect lijken hebben volgens KNO-artsen. Dit komt door een gebrek aan inlevingsvermogen en overtuiging." De juiste voorlichting is volgens Wolven een belangrijke stap in het bewustwordingsproces.

Scriptie

In haar scriptie 'Het onzichtbare zichtbaar' wordt duidelijk hoe kennis over het ontstaan van tinnitus en de invloed van gedrag helpt bij het creëren van bewustzijn van risicovol gedrag. Het gebruik van emotie, inlevingsvermogen en ervaring zijn daarin reeds van betekenis geweest. Eveneens geldt dit voor de kracht van taal en de keuze voor een passende drager. Floor: "Met mijn afstudeerproject ga ik daarom op een visueel en tekstueel krachtige manier de juiste boodschap over te brengen aan de bezoeker door middel van een installatie onder de naam Onafgebroken.

Onafgebroken bestaat uit een installatie: de bezoeker legt een route af door de wereld van tinnitus. Door middel van tekst en beeld op banieren, geluid, licht en een bijbehorende video met ervaringsdeskundigen ervaar je wat tinnitus met je doet en hoe het je leven kan veranderen. Zou jij met deze sluipmoordenaar kunnen leven?

Meer informatie

Kijk voor meer informatie: artez.nl/floor-wolven
Zelf de route ervaren van Floor op ArtEZ Hogeschool Voor de Kunsten te Zwolle?
Neem contact met haar op voor de mogelijkheden via mail: Floor Wolven

Openingstijden
13.00 – 19.00 30 juni t/m 2 juli 2023
13.00 – 21.00 6 t/m 8 juli 2023
13.00 – 19.00 9 juli 2023

Adres
Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle

Lees ook:

Publicatiedatum: 28 juni 2023