Nicole Bekhuis ontwikkelt eigen methode om tinnitus te reduceren

‘We kunnen niets voor je betekenen, leer er maar mee leven’. Nog steeds worden patiënten met tinnitus en hyperacusis naar huis gestuurd met het advies om er mee te leren leven. Maar het kan anders! Vanuit eigen ervaring en in samenwerking met artsen en paramedici heeft Nicole Bekhuis een succesvolle methode ontwikkeld voor de behandeling van tinnitus en aanverwante klachten, waardoor mensen nu weer kunnen genieten van de rust en stilte.

- ADVERTENTIE -

Nicole: "Eerder lachte het leven haar tegemoet en had ik het fantastisch voor elkaar: een gezond lichaam, een goede baan en een fijn sociaal netwerk. Totdat ik er letterlijk bij neerviel. Ik ervaarde verschillende geluiden in mijn hoofd en had last van duizeligheidsaanvallen. Werken ging niet meer en een bezoek aan de KNO-arts gaf mij geen vertrouwen: ‘Nicole ik kan niets voor je betekenen!’ Angst en eenzaamheid sloegen me om het hart en een periode van veel onzekerheid diende zich aan. Zal het altijd zo blijven? Kan ik nooit meer de vogels horen fluiten zonder dat ik word overstemd door de geluiden in mijn hoofd? Kan het überhaupt weer stil worden?

Geen enkele professional, van KNO-arts tot bedrijfsarts, kon mij écht verder helpen. Ze hadden de beste intenties en gaven mij veel verschillende adviezen. Adviezen die ik begreep, maar die simpelweg niet bij mij als persoon en bij mijn kern pasten, ze waren geen oplossing voor mijn klachten. Ik liep vast in het zorgsysteem en kreeg zelfs het advies om me te laten afkeuren. Verdriet, onbegrip en machteloosheid namen de overhand waardoor de geluiden in mijn hoofd, inmiddels wist ik dat het tinnitus was, en duizeligheidsaanvallen alleen maar toenamen. Naast mijn tinnitus werd toen ook nog de ziekte van ménière vastgesteld. Het werd eerder slechter dan beter.

Totdat tijdens een gesprek de bekende druppel de emmer deed overlopen. ‘Nicole, ik denk dat je je ziekte niet accepteert’. ’Je laten afkeuren is de beste optie!’ ‘Ik afgekeurd worden?’ “Dat wil ik niet! Als dat het scenario is dan trek ik alle stekkers eruit en ga ik mijn eigen koers varen!” En zo geschiedde; ik sprong in het diepe met alle onzekerheden die daarbij hoorden. Zou ik wel weer beter worden? Zou ik überhaupt weer kunnen werken?

De eerste stap die ik zette was koersen op wat mijn lichaam aangaf en waar ik gelukkig van werd. Ik ging op zoek naar de kern, de dieperliggende oorzaken van mijn klachten. Hierbij kwam mijn ervaring als fysiotherapeut en programma manager van leiderschapstrajecten goed van pas. Ik ging mezelf op een bepaalde wijze trainen, waarbij de geluiden in mijn hoofd een soort richtingaanwijzer waren. Ik leerde te luisteren naar de signalen in mijn lichaam. Stap voor stap, letterlijk en figuurlijk, voelde ik mij beter. Langzaam werd het stiller in mijn hoofd en kon ik weer geluiden verdragen. Ik kon weer wandelen en af een toe lukte het me zelfs achter de laptop te zitten en mijn ervaringen op te schrijven, welke verschenen in het boek: Succesvol in Balans. Uiteindelijk viel alles samen en vond ik een goede balans tussen mijn belasting en belastbaarheid. Ik kon weer genieten van de stilte én de vogels.

Op dat moment kwam ook het besef dat ik mijn ervaringen graag zou willen delen en andere mensen wil helpen om het rustig(er) en stil(ler) in hun hoofd te krijgen: de Tinnitus Academie werd geboren. Met een team van 14 specialisten bieden we meerdaagse trajecten aan waarbij we op zoek gaan naar de on(der)bewuste kern, patronen, gedachten en gevoelens en daarmee (mede) de oorzaak van tinnitus- en aanverwante klachten. Vervolgens leren we, o.a. door gebruik te maken van de neuroplasticiteit van onze hersenen, nieuwe patronen aan zodat de tinnitus meer naar de achtergrond verdwijnt en soms zelfs volledig kan verdwijnen, zodat mensen weer kunnen genieten van de rust en stilte en weer een energiek en gelukkig leven kunnen leiden. Geen symptoombestrijding, maar aanpak vanuit de kern. Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen."

Publicatiedatum: 22 februari 2022