Jim Bakkum speelt samen met dove Bettie hoofdrol in korte StorySign film

Huawei heeft samen met ambassadeur Kim Feenstra de eerste Nederlandse film over StorySign gelanceerd in het Eye Filmmuseum. Bettie (5), die sinds haar geboorte doof is, en Jim Bakkum leggen in de film, geregisseerd door Oscar winnende regisseur, uit waarom slechthorende en dove kinderen meer moeite hebben met lezen. De StorySign-app maakt lezen makkelijker voor hen. Tijdens het event werd tevens bekend gemaakt dat er twee nieuwe kinderboeken zijn toegevoegd aan de app.


Lezen voor iedereen toegankelijk

In de korte film, geregisseerd door Chris Overton, staat het belang en vooral plezier van lezen centraal. Leren lezen is voor de ontwikkeling van ieder kind erg belangrijk, maar weinig mensen weten dat dit voor dove en slechthorende kinderen een grote uitdaging is. In de film met als hoofdrolspelers Bettie, Douwe en acteur, vader en kinderboekenschrijver Jim Bakkum laat zien hoe de StorySign-app kan helpen. Door de kracht van Huawei’s kunstmatige intelligentie brengt de app populaire kinderboeken tot leven in gebarentaal en kan ieder kind genieten van de mooiste verhalen.

Bekijk het filmpje hier.

Jim Bakkum: “Ik ben niet alleen vader van drie jonge kinderen, maar ook kinderboekenschrijver. Verhalen zijn zo belangrijk voor de toekomst van kinderen. Het helpt hen in hun vocabulaire, kennis en fantasie en elk kind zou ze daarom moeten kunnen lezen. Dat de magie van verhalen door StorySign toegankelijker wordt voor dove en slechthorende kinderen vind ik heel erg mooi.”


Kim Feenstra: "Als je doof of slechthorend bent, voel je je al snel buitengesloten. Bovendien zijn dingen als leren lezen lastiger, doordat je woorden niet (goed) aan klanken kunt koppelen. Ik spreek uit ervaring. Met StorySign leren kinderen nu sneller lezen en kunnen ze dus makkelijker meedoen. Dit geeft niet alleen veel meer zelfvertrouwen bij de kinderen, maar ook de ouders en of verzorgers hebben hier baat bij. Het creëert een extra bruggetje tussen twee werelden. Ik vind het geweldig hoe technologie daarbij kan helpen."

Twee nieuwe kinderboeken

Naast de bestaande kinderboeken ‘Waar is Dribbel’, ‘Dappere Max’ en ‘Dribbel naar de bieb’ worden nu de boeken ‘Dribbel naar het museum’ (1-3 jaar) en ‘Er zit een draak in je boek’ (4-6 jaar) toegevoegd aan de app. De populaire boeken komen tot leven door de kindvriendelijke avatar Star. Star is ontwikkeld in samenwerking met animatiestudio Aardman (makers van o.a. Wallace & Gromit) en deskundigen uit de dovengemeenschap. Star vertaalt de woorden en zinnen in realtime naar gebarentaal, waardoor een echte (mee)leeservaring ontstaat.

FODOK (De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen): “Lezen is leuk! We moeten er met alle beschikbare middelen voor zorgen dat ook dove en slechthorende kinderen dat ervaren. Want hoe meer plezier je in lezen hebt, hoe makkelijker leren lezen wordt en hoe beter je dus toegang krijgt tot de wereld om je heen. Lezen voor je plezier én lezen om je verder te ontwikkelen is zo belangrijk voor dove en slechthorende kinderen.”

StorySign is gratis te downloaden in de Google Play Store en de Huawei AppGallery. Voor meer informatie, ga naar http://www.storysign.com

Relevante links


Publicatiedatum: 11 september 2019