Initiatieven om alleenwonenden niet te laten vereenzamen in tijden van Corona

Veel mensen bieden hun hulp aan op het internet via de hashtag #coronahulp. Fantastisch om te zien dat we elkaar in deze tijden een hart onder de riem steken. Belangrijk, zeker voor mensen die kwetsbaar zijn. Ook zijn er veel initiatieven om alleenwonenden niet te laten vereenzamen. Voor slechthorende en dove mensen zijn ze niet allemaal even toegankelijk. Daarom zijn er enkele passende alternatieven. Deelname is gratis. Deels ook geschikt voor belangstellende horenden. Via bijvoorbeeld Zoom of Skype. Bij Zoom is het beeld wat kleiner, maar daar maakt het groepsgevoel weer wat goed. Schroom niet meld je aan voor een gezellig gesprek en vraag hulp als dat nodig is, anderen helpen je graag!

  • Online gebarencafé Woerden (via Zoom)

Gebarenniveau: Ook geschikt voor beginners en belangstellende horenden. Wekelijkse oefengroepen in NMG via Zoom, voor iedereen.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden kan via: gebarencafewoerden@gmail.com. Kijk ook op Facebook. En In de Buurt maakte er een berichtje van.

  • Let's talk (via Zoom)

Door de coronacrisis moeten we afstand houden en kunnen we elkaar niet meer ontmoeten zoals we dat gewend zijn. Natuurlijk kunnen we met familie, vrienden en collega’s appen, videobellen of elkaar op de hoogte houden via social media. Maar hoe kun je nieuwe mensen ontmoeten, in contact blijven met gelijkgestemden of bijvoorbeeld kennisdelen? Dat kan met Let’s Talk, een online ontmoetingsplaats voor slechthorenden en doven. Spontaan opgezet door schrijftolk Anita Noordhoff om vereenzaming onder hen tegen te gaan. Let’s Talk meetings zijn dagelijks van 10.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. En vanaf 9 april 2020 is er één keer in de twee weken ook een meeting van 20.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie en aanmelden

Let’s Talk vindt plaats op het Zoom platform. Heb je nog geen Zoom geïnstalleerd op je computer, tablet of smartphone. Dan kun je dit gratis downloaden.Je ontvangt van het Let’s Talk team codes om in te kunnen loggen op Zoom. Heb jij je nog niet eerder aangemeld bij het Let’s Talk team, stuur dan Anita Noordhoff een WhatsApp ( M 06 15 05 59 20 ). Meer lezen: Doof.nl.

  • Studenten Hogeschool Utrecht

Studenten van het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht zijn een actie gestart om eenzaamheid onder (oudere) doven en doofblinden die alleen leven, tegen te gaan. Ben je doof of doofblind en zit je in deze coronatijden alleen thuis? Vind je het gezellig om met een student kennis te maken? Dit kan in gebarentaal via beeldbellen of via chat. Hier wel enig gebarenniveau nodig. 

- Maak kennis met een (of meerdere) van onze studenten en klets gezellig in NGT/NmG.
- Ga in NGT/NmG in gesprek met enkele studenten van de tolkopleiding en geef hen de kans om te oefenen met tolken.
- Ga in gesproken Nederlands in gesprek met enkele studenten van de schrijftolk-opleiding en geef hen de kans om te oefenen met tolken naar geschreven NL.

De NOS maakte een korte reportage van het initiatief.

Meer informatie of aanmelden

Stuur een email naar: secretariaat.igtd@hu.nl. Info: Doof.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 20 mei 2020