Hoormij/NVVS ondersteunt het Online Manifest Verbod Consumentenvuurwerk

Oud en Nieuw vieren is leuk, maar niet voor iedereen. Een te groot aantal mensen loopt letsel door vuurwerk op, tot aan amputaties van vingers, complete handen en doof- en blindheid toe. Hoormij/NVVS is één van de 1200 organisaties die het Manifest ondersteunt. Want vuurwerk bezorgt jaarlijks ook vele honderden mensen blijvende gehoorschade. Genezing van dit oorsuizen, tinnitus, of de vaak bijbehorende slechthorendheid is niet mogelijk, noodzaak om het te voorkomen is er daarom zeker. 

Betuig hier je steun: Vuurwerkmanifest

De verhouding is zoek tussen de huidige manier van Oud & Nieuw vieren met consumentenvuurwerk en de vele ongelukken die er het gevolg van zijn. Daarom vindt ook Hoormij/NVVS dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Het dringende verzoek aan de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu is om consumentenvuurwerk te verbieden. Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen op een veilige manier genieten van en kijken naar vuurwerk. De traditie van het kijken naar vuurwerk kan dan tevens behouden blijven. Deze stellingname is onderbouwd door landelijke onderzoeken waaruit overduidelijk blijkt dat de meerderheid van de Nederlands bevolking vindt dat het afgelopen moet zijn met de jaarlijkse vuurwerkwaanzin. Wij pleiten ervoor dat er een verbod op consumentenvuurwerk komt.

Gehoorschade door vuurwerk

Met een groepje vrienden carbid afschieten op Oudjaarsdag. ‘Wat kan mij nou gebeuren, het is maar geluid…Gewoon lekker knallen!’, dacht Teun toen hij een jaar of 15 was. En dus stopte hij een groot stuk carbid in een blikje en hield er een lucifer bij. Sindsdien loopt Teun rond met een suis in zijn oor. Hij hoort constant een geluid, ook als hij zich wil concentreren op gesprekken of op zijn werk. Bovendien heeft hij een overgevoeligheid voor geluid opgelopen door de knal. “Het is mijn eigen schuld, dat is erg confronterend. Ik kan inmiddels goed met het oorsuizen omgaan, maar dat heeft een tijd geduurd.”

Bron: Vuurwerkmanifestuurwerkmanifest

Relevante links

Publicatiedatum: 16 december 2019