Hoormij∙NVVS goed vertegenwoordigd op 50PlusBeurs

De 50PlusBeurs is een jaarlijks terugkerend evenement dat in 1993 voor het eerst werd gehouden. De doelgroep is - zoals de naam al doet vermoeden - personen van 50 jaar en ouder. De beurs vindt van 13 t/m 17 september 2022 september plaats in de jaarbeurshallen te Utrecht. Diverse ervaringsdeskundigen van Hoormij∙NVVS vertellen iets over: tinnitus, slechthorendheid, duizeligheid en evenwichtsaandoeningen en leven met hyperacusis. Ontdek welke dagen zij spreken en ontmoet hen in Utrecht.

Met ruim 100.000 bezoekers is de 50PlusBeurs ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers. De 50PlusBeurs biedt 50.000 m² informatie, amusement en voordeel. Ruim 550 stands in zes beurshallen met workshops, lezingen en presentaties. Een geweldige. Meer informatie? Check: de 50+ beurs.

Tinnitus

Wat is tinnitus (oorsuizen) eigenlijk? Hoe ontstaat het? En wat doet het met me? Kan ik er iets tegen doen? In de presentatie gaat John Arkes in op deze vragen en meer. Hij beantwoordt vragen zo goed mogelijk en ga het gesprek aan met de aanwezigen. Op zijn 19e kreeg hij van de KNO-arts te horen dat hij een chronische oorontsteking had en geopereerd moest worden. Die ontsteking bleek een cholesteatoom te zijn. Hij is in de 24 jaren hierna tien keer geopereerd aan zijn linkeroor. Na de negende operatie werd hij wakker met een hard geluid in mijn linkeroor, dat nooit meer is weggegaan. Tinnitus, hoewel hij toen nog niet wist dat dit zo heette.

Twee jaren geleden deed hij een fotografieopleiding. Tijdens die opleiding heeft John een project gemaakt van het fotograferen van tinnitus. De resultaten staan op de website van de stichting Hoormij.

Ontmoet John op zaterdag 17 september 2022 bij het PlusPodium.

Vragen? Neem contact op via tinnitus@stichtinghoormij.nl.

Slechthorendheid

Willem Dekker is een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Over dit proces schreef hij een boek. Hij geeft een beeld van het werk bij de patiëntenorganisatie voor slechthorenden. Alle activiteiten zoals voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht, evenals misstanden binnen de hoorbranche. Aan de hand van zijn ervaringen wordt duidelijk wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid betekent en wat de impact ervan is. Wie zijn verhaal leest, komt tot de conclusie dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor iedereen met een gehooraandoening is het boek een steun, voor hun omgeving een openbaring. Bron: 50PlusBeurs

Ontmoet Willem op woensdag 14 september en zaterdag 17 september 2022 bij het PlusPodium.

Vragen? Neem contact op via slechthorendheid@stichtinghoormij.nl.

Hyperacusis

Sirenes, bladblazers, wind, muziek, gezellige drukte, stemgeluid, krassende kraaien, tikkende klokken, serviesgoed, druppende kranen, een supermarkt; voorbeelden van diverse dagelijkse geluiden waar je meestal niet bij stilstaat of waarvan je lekker geniet. Zo ook Rianna de Jonker. Tot zij in de bloei van haar leven werd overvallen door hyperacusis – overgevoeligheid voor geluid. Een gehooraandoening waarbij normale, dagelijkse geluiden anders binnenkomen, overweldigen, pijn doen en andere effecten hebben. De last en gevolgen voor alle aspecten van het dagelijks leven zijn groot. Toch blijft Rianna graag actief. Ze probeert te blijven genieten van het leven. Zo ondersteunt ze als ervaringsdeskundige bij Hoormij·NVVS andere mensen met hyperacusis, werkt ze aan informatie en bekendheid over hyperacusis, leefbaarheid en nog veel meer. Neem een kijkje in de wereld van hyperacusis, een persoonlijke zoektocht, wat Hoormij·NVVS voor je kan betekenen en neem tips en trucs mee voor jezelf of voor een naaste met (mogelijke) hyperacusis. Bron: 50PlusBeurs

Ontmoet Rianna op dinsdag 13 september en vrijdag 16 september 2022 bij het PlusPodium. 

Vragen? Neem contact op via hyperacusis@stichtinghoormij.nl

Duizeligheid & Evenwicht

Evenwichtsproblemen? Oefeningen kunnen helpen! Je kunt een leesbril aanschaffen als je niet meer goed dichtbij ziet en een hoortoestel als je partner vindt dat de tv wel erg hard staat, maar wat te doen als je evenwichtsgevoel ‘niet meer is wat het was’? Misschien ben je al eens gevallen, durf je niet meer te fietsen of voel je je constant duizelig en ga je de deur niet meer uit?

Een ervaringsdeskundige Hoormij∙NVVS – een patiëntenorganisatie voor mensen met gehoor- én evenwichtsproblematiek - geeft uitleg over de werking van het evenwichtsgevoel. Ook komen de meest voorkomende oorzaken van een evenwichtsstoornis aan de orde.

Wat kun je eraan doen?
Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om in beweging te blijven. Speciale oefeningen helpen iemand over de eerste angst heen. Door een stapsgewijze aanpak overvraag je jezelf niet. Dit heet vestibulaire (evenwichts-)revalidatie. Afhankelijk van de soort aandoening kunnen ook fysiotherapie, multidisciplinaire behandeling, de Balance-belt of vitamine B2 helpend zijn. Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen en kennismaking met Hoormij∙NVVS. Bron: 50PlusBeurs

Ontmoet iemand van de commissie Duizeligheid & Evenwicht op donderdag 15 en vrijdag 16 september 2022 bij het PlusPodium.

Vragen? Neem contact op via evenwicht@stichtinghoormij.nl.

Publicatiedatum: 07 september 2022