Gastles evenwichtspatiënten eyeopener voor docenten en studenten

Het is niet makkelijk om een ervaren therapeut te vinden die kan helpen bij duizeligheidsproblematiek. Het doel van de commissie Duizeligheid en Evenwicht is daarom - in de samenwerking met onderwijs - studenten al in een vroeg stadium kennis te laten maken met evenwichtsproblematiek. Zo weten zij - straks in hun praktijk – beter hoe zij deze mensen het beste kunnen ondersteunen. Zo kwam een samenwerking tot stand met de opleiding Psychomotorische Therapie en Fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Ervaringsdeskundigen vertelden hun verhaal tijdens de les. Studenten (zowel aankomend PMT-ers als fysiotherapeuten) bleken enorm geboeid en stelden veel en goede vragen. Vervolgens gingen studenten en ervaringsdeskundigen aan de slag met bewegen en ontstonden er beelden en ervaringen hoe vanuit de beide disciplines te werken is met het fenomeen 'evenwichtsaandoening'.

Eyeopener voor student en docent

Er zijn diverse soorten duizeligheid en evenwichtsproblematiek en hier liggen diverse oorzaken aan ten grondslag. Daarom is het stellen van de juiste diagnose soms lastig. Bovendien is het niet natuurlijk niet haalbaar om ze allemaal tijdens opleidingen de revue te laten passeren. Bovendien is therapie persoonsafhankelijk en gaat de therapeut samen met de cliënt op zoek naar de meest effectieve behandeling. Deze gastles was een goede keuze, bleek effectief en een eyeopener. “Je leert veel vanuit boeken, maar nu je zo'n verhaal hoort inclusief de impact ervan, maakt dat het anders. Het evenwichtsorgaan heeft in mijn ogen een heel andere dimensie gekregen", was één van de reacties van studenten. Ook voor de docenten was deze problematiek redelijk nieuw, maar zij wisten vanuit hun ervaring in het vakgebied een voorbeeldrol te vervullen voor de studenten door de juiste oefeningen in te zetten die voor de patiënt belangrijk en leerzaam zijn.

Oproep aan docenten Psychomotorische- en fysiotherapeuten

Al met al smaken deze eerste ervaringen naar meer. De commissie zet haar zoektocht naar samenwerking met opleidingen voort. Ben jij actief in het onderwijs of wil jij in je praktijk meer informatie delen over evenwichtsproblematiek, de behandelmogelijkheden en de impact ervan op de patiënt? Neem dan contact op via evenwicht@stichtinghoormij.nl.

Lees ook:

Publicatiedatum: 04 april 2023