De anderhalve meter samenleving voor mensen met een auditieve beperking

Tips en aandachtspunten vanuit patiëntenorganisaties:

  • Realiseer je dat op anderhalve meter niet iedereen goed kan horen
  • Draag waar mogelijk een doorzichtig mondkapje of spatscherm
  • Leer communiceren door een plexiglas scherm
  • Leer specifieke gebaren of ondersteun je woorden bewust met gebaren
  • Gebruik speech-to-text apps of tik kernwoorden in op tablet of telefoon
  • Zeg of laat zien dat je een auditieve beperking hebt.

Horen op anderhalve meter afstand

Mensen werkzaam in het openbaar vervoer, de politie, winkels, ambtenaren, medewerkers van attractieparken en in de horeca moeten er rekening mee houden dat wat zij zeggen niet wordt verstaan door mensen die doof of slechthorend zijn. Dat geldt ook voor mensen die een hoortoestel dragen; anderhalve meter is de afstand waarop een hoortoestel niet meer werkt. Langzaam en duidelijk spreken helpt.

Een doorzichtig mondkapje of spatscherm

Een doorzichtig mondkapje of spatscherm maakt het niet alleen voor mensen met een auditieve beperking gemakkelijker om te liplezen, veel goed horenden zullen het ook op prijs stellen als ze gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen kunnen zien. Knelpunt is dat mensen in de zorg die deze zouden kunnen dragen (zoals KNO-artsen, audiciens, audiologen) verplicht zijn om gecertificeerde mondkapjes te gebruiken en het is niet bekend of doorzichtige mondkapjes voldoen aan die regels. En het is ook de vraag wie doorzichtige mondkapjes zouden aanschaffen. Mogelijk kunnen mensen met een auditieve beperking ze zelf aanschaffen en meenemen naar familie en bekenden, kapper etc. Een ander punt is dat de productie nog op gang moet komen. Hoorexpert onderzoekt of en waar doorzichtige mondkapjes geproduceerd worden. Zelf maken is ook mogelijk. Kijk voor recente ontwikkelingen op Hoormij.NVVS

Plexiglas schermen

Plexiglas schermen in winkels en kantoren maken het horen moeilijker, ook voor mensen die slechts licht gehoorverlies hebben. Ook hier geldt dat iedereen die vanachter een dergelijk scherm werkt zich hiervan bewust moet zijn en ook hier is duidelijk en langzaam spreken noodzakelijk. Daarnaast is het aan de slechthorende om aan te geven dat iets niet is verstaan: met gebaren of door om het plexiglas heen te lopen en op anderhalve meter afstand te vragen om een duidelijke herhaling.

Gebaren

Om mensen die werken in de zorg te ondersteunen in hun communicatie met mensen met een auditieve beperking zijn onder andere lessen in gebarentaal ontwikkeld. Kijk op Wat Telt om een aantal eenvoudige gebaren aan te leren. Hier zijn ook meer communicatietips en een handige aanwijskaart te vinden. Patiëntenorganisatie Dovenschap ondersteunt deze website. Op Gebarenchallenge is tegen geringe betaling een training in gebaren te volgen.

Speech-to-text apps

Mensen met een auditieve beperking en mensen die contact met hen hebben kunnen gebruik maken van speech-to-text apps, zoals AVA of Speaksee. Voor smartphone en tablet is via google play een gratis livetranscriber app te downloaden. Daarnaast kan het voor een beter begrip soms ook handig zijn om een tablet of telefoon bij de hand te hebben en daar een aantal steekwoorden in te tikken.

Zelf aangeven

Het is ook aan mensen met een auditieve beperking zelf om aan te geven dat iets niet is verstaan. Er zijn stickers in omloop die hiervoor gebruikt kunnen worden; ook kan er een vignet van textiel op een eigen mondkapje worden geplaatst.

Meer informatie? Kijk op:

www.stichtinghoormij.nl
www.fodokfoss.nl
www.dovenschap.nl
www.stichtingplotsdoven.nl
www.diversdoof.nl
www.shjong.nl
www.dovejongeren.nl
www.oogvereniging.nl/doofblindheid
Publicatiedatum: 26 mei 2020