Crowdfundingsactie voor RUIS, een documentaire over tinnitus

RUIS is een documentaire over het mysterieuze verschijnsel tinnitus, waarvan niemand de precieze oorzaak weet. Mensen met tinnitus horen 24/7 een zoem, piep of ruis in hun hoofd. Welke rol speelt ons gehoor hierbij en hoe is het om te moeten dealen met dit constante geluid? Een film over geluid, (wan)hoop en alternatieve therapieën. De makers, Emma en Ingmar, hopen daarom met deze documentaire meer begrip te creëren voor mensen met oorsuizen en aandacht te geven aan een groeiend probleem voor een groot deel van de bevolking. Steun jij ze om hun documentaire te realiseren?

Uit onderzoek blijkt dat ruim een miljoen Nederlanders last hebben van tinnitus. De oorzaak is vaak onduidelijk, een behandeling ingewikkeld. Tinnitus is niet te genezen en toch worden patiënten hier dagelijks mee geconfronteerd. Sommigen zoeken uit wanhoop een uitweg in ongebruikelijke therapieën. Ook in tijden van corona is dit verhaal belangrijk. Opgesloten met een piep zonder afleiding: hoe gaan tinnitus-patiënten hiermee om?

Waarom deze film?

“Hij zal wel te veel naar harde muziek hebben geluisterd”, is een opmerking die vaak gemaakt wordt over mensen met tinnitus. Het beschermen van je oren is belangrijk, maar gehoorschade hoeft niet altijd te leiden tot tinnitus. In veel gevallen begint tinnitus plotseling en is er geen gehoorschade meetbaar.De makers, Emma en Ingmar, hopen daarom met deze documentaire meer begrip te creëren voor mensen met oorsuizen en aandacht te geven aan een groeiend probleem voor een groot deel van de bevolking. Nadat Ingmar, derdejaarsstudent Journalistiek in Utrecht (SVJ), een aantal maanden aan de Londense filmacademy studeerde, werd zijn interesse voor journalistieke documentaires gewekt. Emma is vijfdejaars student bij de SVJ en wilde na haar stage bij de videoafdeling van de Volkskrant niks liever dan persoonlijke verhalen vertellen via film. "In onze omgeving komen wij steeds vaker tinnitus tegen. Zodra we het onderwerp noemen, is er altijd wel iemand die dit ook herkent. Omdat er tegenwoordig zoveel mensen zijn die onder tinnitus lijden, is het belangrijk genoeg aandacht te geven aan dit probleem."

Steun

Een film maken kost niet alleen veel tijd, maar ook geld! Het eindresultaat dat je uiteindelijk in de bioscoop of op je laptop ziet bevat meer werk dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan animaties, kleur- en audionabewerking en op maat gecomponeerde muziek voor de film. Om de documentaire uiteindelijk af te kunnen maken met de best mogelijke kwaliteit hebben zij jullie bijdrage nodig! Dus help ons dit verhaal te vertellen en zo meer begrip te creëren voor mensen met tinnitus.

Première

Het doel is om de documentaire eind augustus helemaal af te maken en daarna te vertonen op het Campusdoc Filmfestival. Door de coronacrisis is dit festival helaas uitgesteld naar het najaar van 2020. Hoe en in welke vorm dit gaat plaatsvinden, is voor hen ook nog even afwachten. Maar ze houden jullie zeker op de hoogte via Facebook bijvoorbeeld, want die première komt er!

Bron: Voor de Kunst

Publicatiedatum: 05 juni 2020