Bij start festivalseizoen staat belang van oordoppen met muziekfilter centraal

In de nieuwe campagne van Veiligheid.nl zijn voordelen van het dragen van oordoppen met muziekfilter goed op een rij gezet. Oordoppen met muziekfilter geven je nog steeds een helder geluid en je hoeft je stem niet te verheffen om met vrienden te praten. Saskia Kloet, programmamanager gehoor van VeiligheidNL: “Gehoorschade is onomkeerbaar. Je kunt het dus nooit meer genezen. Dit heeft grote impact op je leven. Het beschermen van je gehoor is essentieel om gehoorschade te voorkomen of om beginnende schade niet te verergeren”. 

Uit de pilot voorafgaand aan deze campagne kwam naar voren, dat van alle jongeren die de uitingen hadden gezien (denk aan filmpjes, uitingen op social media) 10% meer oordoppen met muziekfilter kocht ten opzichte van de groep die de boodschap niet meekreeg. Een belangrijk resultaat. Zeker met het besef dat drie op de vier uitgaande jongeren in deze leeftijdscategorie geen oordoppen met muziekfilter draagt. Terwijl het dragen van deze oordoppen gehoorschade voorkomt en je de muziek en het uitgaan op eenzelfde manier beleeft. Het is dus belangrijk om deze boodschap over te brengen bij jongeren.

Drie tips

  • Draag oordoppen
Bij muziekevenementen is het geluidsniveau meestal hoger dan 80 dB. Daarom is het verstandig om oordoppen met muziekfilter te dragen, omdat naarmate je langer blootgesteld wordt aan versterkte muziek, de kans op gehoorschade toeneemt. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden, ben je minder moe na afloop en bescherm je ook nog je gehoor. Lees meer
  • Houd voldoende afstand tot de speakers
Bewaar afstand tot de speakers. Als je twee meter afstand van de boxen kunt bewaren scheelt dat al zo’n 10dB! Lees meer.
  • Gun je oren rust
Zoek af en toe een rustigere plek op om je oren een pauze te geven. Zo kunnen je oren – en jijzelf – even bijkomen en blijf je langer in vorm om de avond tot het einde optimaal te kunnen beleven. Lees meer.

Betrokkenheid

De campagne start 25 mei 2023, tijdens het festivalseizoen en piekt in augustus ook tijdens de introductieweken van de studentenverenigingen in samenwerking met de Landelijke Kamer van Verenigingen. Er is een ondersteunend campagnepakket ontwikkeld waardoor de Doppie karakters en het belang van oordoppen met muziekfilters ook via de convenantpartners onder de aandacht kan worden gebracht bij organisatoren van concerten, evenementen en festivals. Veel oordoppenleveranciers steunen de campagne en bieden tijdens de lancering van de campagne een kortingsactie aan voor oordoppen met muziekfilter.

Bron: Veiligheid.nl

Lees ook:

Publicatiedatum: 25 mei 2023