Ben jij 'Prosument’ als het gaat om hoorhulpmiddelen?

Ooit van het woord Prosument gehoord? Ik niet, tot vandaag. Een ervaren en bevlogen professional die werkt op het snijvlak van economie, zorg en technologie legde me uit wat het betekent: een samentrekking van de woorden producent en consument. Waar gaat het over?

Vroeger, tot ergens in de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw, waren we voor veel dagelijkse handelingen afhankelijk van organisaties. Wie met iemand wilde communiceren schreef een brief, plakte er een postzegel op en deed hem in de brievenbus. Dankzij PTT en postbode kwam die dan op de juiste plaats terecht. Zo ging het ook met financiële zaken. Geld stond op een bankrekening, wie cash geld nodig had ging naar de bank in de buurt en dan telde de kassier het gewenste bedrag uit in tastbare flappen en munten. En om het binnen warm te houden was er een nutsbedrijf dat gas of de stroom leverde, waardoor de kachel kon branden.


Dat was toen. Hoe gaat het nu? Nu is iedereen zijn of haar eigen postbode, bank en energieleverancier. Want ga maar na: je schrijft een mail en post hem zelf door op de knop te drukken, geen PTT of postbode meer nodig. Idem dito met geld: via de computer ontvang je je salaris en betaal je de rekeningen. En er zijn al mensen die voldoende zonnepanelen op het dak hebben om in hun eigen energiebehoefte te voorzien: daar is geen energiebedrijf meer voor nodig. Met andere woorden: we zijn naast consument op veel fronten ook onze eigen producent geworden: de prosument!


Allemaal mooi en aardig, maar wat heeft dat met hoorzorg te maken? Ik zie paralellen. Want ga maar na: ook slechthorende mensen zijn steeds meer hun eigen producent. Met nieuwe hulpmiddelen als AVA, speaksee en de Roger pen hebben slechthorenden hun privé schrijftolk en privé ringleiding bij de hand en zijn ze niet meer afhankelijk van voorzieningen of tolken. Zelfvoorzienend dus, net als met de bank, de postbode en de energieleverancier. Ongetwijfeld is de kwaliteit bij lange na niet zo goed als een echte ringleiding en een levende schrijftolk maar mijn optimistische geest zegt dat dat een kwestie van tijd en doorontwikkeling is.
Met andere woorden: slechthorende mensen worden in de toekomst zowel consument als producent. Wie durft zich nu al een prosument op het gebied van hoorhulpmiddelen te noemen?

Wil Verschoor

Directeur Stichting Hoormij


Publicatiedatum: 08 april 2019