Aandacht voor tinnitus met boek 'Niet het krassen van de kraai'

De schrijver A.H.J. Dautzenberg wil met Niet het krassen van de kraai bovenal aandacht vragen voor tinnitus, een ziekte die een zieke voortdurend kabaal laat horen. In een toelichting in deze bundel, die als ondertitel tinnitusgedichten meedraagt vertelt de schrijver dat hij, als de geluiden in zijn hoofd zitten, hij zich een roodborstje voorstelt dat geluid maakt. Soms gaan dan de geluiden in de cadans van het roodborstje mee, zodat de schrijver tenminste in slaap kan vallen. In een interview in de NRC, dat de titel ‘Ik verbeeldde me een roodborstje in mijn hoofd’ meekrijgt, krijgt de schrijver een podium om over tinnitus te vertellen.

A.H.J. Dautzenberg lijdt al enkele jaren aan tinnitus, auditieve kanker zoals hij het zelf noemt. Meestal kan hij het kabaal in zijn kop redelijk verdragen, maar soms wordt hij nagenoeg gek van de nucleaire ruisgeluiden en schrille horrorklanken. Vooral in bed, als het hem niet lukt om met omgevingsgeluiden de tinnitus te dempen. Tijdens zijn snorkelvakantie op het stille eiland Gozo kreeg hij echter een lumineus idee. "Wanneer ik weer eens opgesloten zit in een knipperende tl-lamp, een slijpende tandartsboor of een piepende remschijf probeer ik het atonale lawaai enige lyriek en schwung mee te geven, een cantabile melodie. Ik laat dan bijvoorbeeld een roodborstje door mijn hoofd vliegen en zingen, figuren en melodieën aanbrengen. Mijn tinnitus doet dan mee; de schurende klanken en zeurende galmen proberen het roodborstje te volgen, in zang én vlucht, veelal met verzachtend effect. De ene keer laat ik een merel binnen, dan weer een nachtegaal of veldleeuwerik, afhankelijk van de intensiteit van de tinnitus, haar podiumdrift.' Dautzenberg keerde uit Gozo terug met een bundel tinnitusgedichten. Daarmee houdt hij zijn binnenwereld een beetje bewoonbaar.

Over de auteur

Dautzenberg (1967, Heerlen) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen het boek uit tot Debuut van het Jaar. Sindsdien schrijft hij in gestaag tempo aan een veelzijdig oeuvre van romans, essays, brieven, toneelteksten, verhalen en gedichten. "A.H.J. Dautzenberg is onze literaire meester in de grensoverschrijding. Of zoals hij het zelf psychologiserend noemt: transgressie. Hij overschrijdt graag de grenzen van genres, verwachtingen, dwingende vormen en normen, het betamelijke,' schreef NRC Handelsblad over hem.

'Niet het krassen van de kraai' bestellen

Het boek is de bestellen via BOL.COM

Relevante links

Publicatiedatum: 25 februari 2019