Aandacht voor preventie gehoorschade

Goed kunnen horen is essentieel voor communicatie en veiligheid. Blootstelling aan hard geluid kan schade aan het gehoor veroorzaken. Omdat gehoorschade door hard geluid niet te genezen is, is preventie van groot belang. Loketgezondleven.nl besteedt aandacht aan dit vraagstuk. Op hun website vind je informatie over gehoorschade en de mogelijkheden die gemeenten en GGD medewerkers hebben om gehoorschade tegen te gaan. Mooie ontwikkeling. 

Loketgezondleven besteedt aandacht aan gehoorschade en preventie en publiceert informatie over gehoorschade en de mogelijkheden die gemeenten en GGD medewerkers hebben om gehoorschade tegen te gaan. Jongeren lopen vooral risico op gehoorschade door langdurige blootstelling aan (te) harde muziek, bijvoorbeeld van smartphones en tijdens het uitgaan. De WHO schat in dat wereldwijd 1,1 miljard jonge mensen (12-35 jaar) risico lopen. Uit Nederlands onderzoek onder jongeren (12-19 jaar) bleek dat 54,4% risico loopt op gehoorschade door harde muziek. Naast blootstelling aan harde muziek is lawaai op de werkvloer een veroorzaker van gehoorschade. Minder dan de helft van de werknemers die worden blootgesteld aan lawaai draagt consequent gehoorbescherming. Lawaaislechthorendheid staat al jaren in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten.

Maatregelen

Gemeenten kunnen op lokaal niveau maatregelen nemen om gehoorschade door hard geluid bij bezoekers van evenementen en uitgaansgelegenheden te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld via de APV en evenementenvergunningen. Het RIVM advies maximale geluidsniveaus voor muziekactiviteiten geeft een voorstel voor maximale geluidsniveaus in openbare locaties met versterkt muziek.

Lokaal uitvoerbare maatregelen zijn:
  • Stel een maximum muziekniveau in ter bescherming van het gehoor van bezoekers
  • Informeer bezoekers over geluidsniveaus en risico op gehoorschade
  • Zorg dat oordoppen met muziekfilter (tegen redelijke prijs) beschikbaar zijn
  • Zorg voor voldoende afstand tussen geluidboxen en publiek
  • Creëer geluidsluwe zones/gehoorpauzes

Bron: LoketGezondleven; Op deze site vind je het complete artikel, inclusief alle referenties en achtergrondinformatie.


Publicatiedatum: 15 april 2019