Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus

Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS organiseert op zaterdag 27 maart 2021 van 10.30 - 16.00 uur een Online Conferentie Oorsuizen. De centrale thema’s? Onderzoek, behandeling en perspectief voor mensen met oorsuizen. Je krijgt antwoord op vragen als: Wat is tinnitus? Wat zijn de ervaringen van anderen? Waarom heeft de één er zoveel last van en de ander niet? Wat zijn de gevolgen voor mij en mijn omgeving? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van behandeling en hoe kan ik leren zo goed mogelijk met tinnitus om te gaan? Behandelaren en onderzoekers informeren je over verschillende behandel-mogelijkheden en de huidige stand van de wetenschap. Heb jij tinnitus of heeft iemand in je omgeving tinnitus? Dan is dit de conferentie voor jou.  

Je krijgt niet alleen interessante informatie, maar hoort ook hoe anderen met hun tinnitus omgaan en hebt voldoende gelegenheid om je vragen te stellen. Je bent niet alleen. Er wordt wereldwijd hard gewerkt om meer inzicht en grip te krijgen op de aandoening.

Sander de Kramer over de piep in zijn oren die nooit meer weg ging

Eén van onze gasten is Sander de Kramer. Acht jaar geleden kreeg hij last van evenwichtsstoornissen en tinnitus, een harde piep in zijn oren. Dat had zo'n impact op zijn leven dat overwoog om eruit te stappen. De evenwichtsstoornissen verdwenen, maar de piep bleef. Hij vond een manier om ermee te leven. Een levensles van een rasoptimist. De Kramer is genomineerd voor de Four Freedoms Award, een internationale prijs die eerder werd uitgereikt aan onder andere Nelson Mandela, de Dalai Lama en Kofi Annan, voor zijn baanbrekende werk in Sierra Leone, waar hij met zijn Sunday-Stichting kinderen een beter leven bezorgt.

Aanmelden

Leden 
Ben je lid van Hoormij∙NVVS, dan is de online voorlichtingsdag gratis. Wil jij erbij zijn? Stuur dan een mailtje met de gegevens (voorletters, naam, woonplaats, mailadres en lidnummer) aan: info@stichtinghoormij.nl. Je ontvangt, na controle van je lidmaatschap, binnen enkele dagen een bevestiging van je aanmelding. 

Niet leden 
Niet-leden betalen € 19,50. 

Lid worden? 
Als je lid wordt van Hoormij∙NVVS (kosten: jaarlijks € 49,50) kun je gratis deelnemen. Je ontvangt dan vier keer per jaar het Hoormij Magazine en kunt gratis of tegen gereduceerd tarief deelnemen aan andere (digitale) bijeenkomsten van Hoormij∙NVVS. En belangrijker nog: je helpt ons mensen met een gehoor- en evenwichtsaandoening te ondersteunen met goede voorlichting en informatie. 

Programma

10:30 - 11.15 uur Tinnitus in grote lijnen

Roelof Eleveld, voorzitter Hoormij∙NVVS, interviewt (ervarings)deskundigen. Aan de hand van duidelijke vragen brengt hij in beeld wat tinnitus is, hoe tinnitus ervaren wordt, welke stappen je kunt zetten bij tinnitusklachten en welke invloed corona heeft op tinnitus. Heb je vragen, wil je meer weten? Het programma biedt ook daar gelegenheid toe.

 • De aftrap Introductie door Roelof Eleveld
 • Als je zelf tinnitus hebt Interview met twee ervaringsdeskundigen Derck Prinzhorn & Frank Hofenk 
 • Patiënteninformatie Première van de nieuwe voorlichtingsanimatie over de ‘reis’ van de tinnitus patiënt. Korte kennismaking met patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS door Wil Verschoor (directeur)
 • Interview met Sander de Kramer
 • Corona en tinnitusWat zijn de gevolgen van corona op tinnitus? Presentatie van de uitkomsten van recent uitgevoerd onderzoek door Loes Schenk van de commissie Tinnitus & Hyperacusis van Hoormij∙NVVS
 • Vragen? Roelof Eleveld neemt samen met Corrine Verwer van Hoormij∙NVVS de vragen door die zijn binnengekomen en legt deze voor aan de sprekers

11:15 - 11:30 uur Pauze

11:30 - 12:15 uur Keuze uit twee presentaties

 1. Tinnitus: alles wat je er over wilt weten 
  KNO-arts dr. Diane Smit gaat dieper in op wat tinnitus is, hoe het ontstaat en hoe het er uit ziet 
 2. Perspectief
  Prof. dr. Pim van Dijk (foto rechts) over hersenonderzoek en toekomstperspectief voor mensen met tinnitus 

12.15 - 14.00 uur Lunchpauze

14.00 - 14.45 uur Keuze uit twee presentaties

 1. Behandelingen van tinnitus
  Audioloog Peter van Hengel over de verschillende behandelingen van tinnitus
 2. Hoe weten kunst en tinnitus elkaar te vinden?
  Audioloog/kunstenaar Dyon Scheijen (foto links) vertelt over kunst en creativiteit in relatie tot tinnitus

15.00 – 16.00 uur Hoe verder? Aandacht voor de toekomst

Deze afsluitende sessie richt zich op de vraag ‘Hoe verder?’ Aan de hand van korte interviews inventariseert Roelof Eleveld praktische tipsvoor iedereen met tinnitus, krijg je inzicht in wat Hoormij∙NVVS voor jou kan betekenen en hebben we contact met staatssecretaris Blokhuis (onder voorbehoud) om onze wensen voor de toekomst te bespreken.

 • Terugblik Aandacht voor de belangrijkste conclusies en vragen uit de verschillende presentaties
 • Huiskamerbijeenkomsten tinnitus Interview met Jan Huttinga over de tinnitus huiskamerbijeenkomsten ‘Wat is het, voor wie en hoe kun je je aanmelden?
 • Dit doen wij Interview met Chris van den Dries over de activiteiten van de commissie Tinnitus & Hyperacusis van Hoormij∙NVVS
 • Valkuilen en tips - psycholoog en auteur Arno Lieftink zal vertellen over de begeleiding die hij geeft aan mensen met tinnitus, de belangrijkste valkuilen en tips en uiteraard over zijn boek Oorzaken, actieve zelfhulp bij tinnitus en hyperacusis.
 • Wensen aan de politiek Roelof Eleveld (voorzitter Hoormij∙NVVS) en Wil Verschoor (directeur) in gesprek met staatssecretaris Blokhuis om de wensen voor de toekomst te bespreken (onder voorbehoud)
 • Tot slot Afsluitende woorden door Roelof Eleveld en Wil Verschoor

Er is een schrijftolk aanwezig.

AANMELDEN (zonder lidmaatschap)
Te maken met tinnitus? Hoormij∙NVVS organiseert 27 maart 2020 een Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus