Wetenschappelijke onderzoeken en medische informatie over de ziekte van Ménière

De Commissie Duizeligheid en Evenwicht heeft van 2010-2012 samengewerkt met onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook met andere onderzoekers is de afgelopen jaren samengewerkt aan onderzoeken rondom de ziekte van Ménière en andere evenwichtsaandoeningen. Hieronder vind je diverse onderzoeken over de ziekte van Ménière die dankzij deze samenwerking tot stand zijn gekomen.

Onderzoeken en scripties

Overzichtsartikel medische informatie Ménière

Een bril tegen duizeligheid

De duizeligheidsziekte van Ménière wordt standaard behandeld met medicatie en in het uiterste geval een operatie. Maar zo’n vierduizend patiënten in Nederland zweren bij de Utermöhlen-prismabril, waarvan de werking wetenschappelijk (nog) niet is bewezen. 

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen naar aanleiding van de onderzoeken, of wil je reageren, dan kan je een e-mail sturen naar de Commissie Duizeligheid en Evenwicht: evenwicht@stichtinghoormij.nl.

Literatuuronderzoek (Utermöhlen)prismabril

Dr. Astrid Lubeck heeft literatuuronderzoek gedaan met als doel tot een theorie te komen waarom een (Utermöhlen)prismabril klachten zou kunnen verminderen bij de ziekte van Ménière. Zij presenteerde haar gegevens tijdens het Ménière Symposium van 2016. Het artikel op basis van dit onderzoek: ’Treatment of vestibular disorders with weak asymmetric base-in prisms: An hypothesis with a focus on Meniere’s disease’ door Jelte E. Bos, Astrid J.A. Lubeck en P. Eric M. Vente, dat verscheen in het Journal of Vestibular Research 27 (2017) 251–263 en is gratis te downloaden.

De Nederlandstalige samenvatting vind je hier.

Mag je autorijden met de ziekte van Ménière?
De ziekte van Ménière en autorijdenHier vind je het rapport van Kennisklik