Ondertiteling voor slechthorenden

Zonder ondertiteling is het voor een zwaar slechthorende kijker niet mogelijk om een te genieten van een programma of film. Daarom is ondertiteling hard nodig. Nederlandstalige televisieprogramma's op de publieke zenders zijn meestal ondertiteld.

Hoe regel je ondertiteling?

De gebarentolk is nu standaard bij de dagelijkse nieuwsuitzendingen op tv. Op het kanaal waar het journaal met gebarentaal wordt uitgezonden kan tegelijkertijd gekozen worden voor het laten zien van ondertiteling van teletekst.

Teletekst 888

Nederlandstalige televisieprogramma's op de publieke zenders worden meestal ondertiteld voor slechthorenden en doven. Deze ondertiteling is aan te zetten via teletekstpagina 888. Met verschillende kleuren wordt aangeduid wie er aan het woord is. Ook achtergrondgeluiden (bijvoorbeeld het gerinkel van de telefoon) worden vermeld.

Symbool T
Op de programmaoverzichten van Teletekst (pagina 200 en verder) kunt u zien welk programma ondertiteld is. Er staat dan een ‘t’ achter de programmatitel. In de televisiegids is aan het symbool (T) te zien of een programma ondertiteld wordt uitgezonden.

Programma’s opnemen
Het is mogelijk om televisieprogramma's met teletekst op te nemen. Hiervoor zijn speciale recorders verkrijgbaar.

Uitzendinggemist.nl
Een programma van een publieke zender op een later tijdstip online bekijken mét ondertiteling kan is mogelijk via de website Uitzendinggemist . Klik op het icoontje ‘Ab’ voor de ondertiteling.

Ziggo

Bij kun je de instellingen van de tv zo klaarzetten dat er altijd ondertiteling verschijnt als er ondertiteling beschikbaar is. Wel zo handig. Op de website van Ziggo vind je hier meer informatie over.

Lees ook: